Плевнелиев: Бъдещето на Украйна е в интеграцията с ЕС

Плевнелиев: Бъдещето на Украйна е в интеграцията с ЕС | StandartNews.com

Вилнюс. „Ние сме приятели на Украйна, уважаваме напълно суверенния й избор, но вярваме, че бъдещето й е в политическото асоцииране и икономическата интеграция с ЕС". Това заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си на Срещата на върха на ЕС по Източното партньорство, която се провежда в столицата на Литва Вилнюс.

По думите му Европейският съюз е с отворени врати за асоциирането на Украйна и остава ангажиран с този процес.

Той смята, че дългосрочните ползи от асоцииране с ЕС са безспорни, защото споразумението за това гарантира възможно най-добрата подкрепа за подобряване на украинската икономика, както и отваря път за модернизация и реформи.

По думите на президента, гражданското общество в Украйна е дало ясен знак, че осъзнава важността на процеса на асоцииране и какво той ще донесе за икономическата стабилност, върховенството на закона и икономическото развитие на страната.

Плевнелиев призова, когато политиците взимат важни решения за обществото, водещи да бъдат не само изчисленията за икономическите изгоди, но и да чуват гласа на своя народ.

Във връзка с днешното парафиране на Споразуменията за асоцииране на Молдова и Грузия президентът изтъкна, че въпреки външния натиск, пред който са се изправили тези две страни, „те ясно са показали ангажираност към европейските ценности и принципи и политическа воля да реформират икономиките си и да изградят модерна демокрация".

„България подкрепя подписването на Споразумение за асоцииране с Молдова и Грузия преди края на мандата на настоящата Европейска комисия и вярваме, че това е правилният начин да покажем нашата солидарност", допълни държавният глава, пише "Дарик".

Президентът посочи, че Източното партньорство не се отнася само до развитието на икономиката и демокрацията, а е насочено преди всичко към гражданите и укрепването на връзките между тях „чрез падането на бариери и изграждането на мостове". Свободното движение на хора, стоки и капитали е най-голямото достижение на ЕС и що се отнася до източните ни партньори насърчаването на мобилността и облекчаването на визовия режим са ключови цели, заяви още държавният глава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай