Планът Байдън за социална Америка

180 градуса завой от политическата посока на Тръмп

Планът Байдън за социална Америка | StandartNews.com

180-градусов завой спрямо политическата посока на Доналд Тръмп - такива са първите заявени действия на администрацията на Джо Байдън.

Десетки са първите ходове на новата администрация, които ще се задвижат още през първите ѝ часове на власт.

Сред тях е отмяна на излизането от Световната здравна организация. Водещият американски експерт по коронавируса Антъни Фаучи ще води американска делегация, която ще участва в заседание на изпълнителния борд на организацията утре.

За ограничаване на Covid епидемията, която отново е в пикови стойности в САЩ, Байдън ще наложи задължително носене на маски за 100 дни във всички сгради и имоти на федералното правителство. Неясно е доколко ограничението ще бъде възприето от местните администрации и бизнеса, но необвързана с него е друга 100-дневна цел - 100 милиона американци да получат поне първата доза от ваксина срещу Covid. Ще се търси и удължаване на мораториума върху изгонванията заради пресрочени вноски по ипотеки.  

Екипът на Байдън вече обяви и план за пряка икономическа помощ от 1400 долара за всяко американско семейство заради коронавируса, който обаче трябва да бъде одобрен от Конгреса.

В социален и икономически план ще отпаднат мерките на Тръмп за ограничаване на влизащите в страната, както и данъчните облекчения за физически лица и бизнеса. Според екипа на Байдън основен бенефициент от тях са големите корпорации. Предвидени са нови данъци върху печалбите, които американски компании реализират извън страната.

САЩ се връщат и в Парижкото споразумение за климата, а наред с това Байдън ще възстанови много от местните регулации в тази посока.

Новият президент обеща и спиране на строежа на стена по границата с Мексико. Предвид протестите през 2020 Байдън обяви расовата справедливост за свой приоритет, а мерките в тази посока включват реформи в полицията и правораздаването.

Джо Байдън е заявявал намерения да върне страната в сделката за ограничаването на иранската ядрена програма.

Новият американски президент обеща страната му да възстанови водещата си роля в НАТО и в различни други партньорства, които бяха пренебрегнати в рамките на националистическия подход на Доналд Тръмп.

Първият дипломат на Байдън Антъни Блинкън вече обяви, че администрацията ще търси продължаване на Споразумението за ограничаване на стратегическия арсенал с Русия, което изтича през февруари и регулира ядрените бойни глави на двете велики сили. Блинкън обяви и спиране на американската подкрепа за саудитската военна кампания в Йемен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай