Пирати завземат властта в Исландия

Пирати завземат властта в Исландия | StandartNews.com

Една от най-радикалните партии в Европа - Пиратската партия в Исландия, очаква силни резултати на предстоящите парламентарни избори, пише британският в. "Гардиън". Пиратите са начело на почти всички социологически проучвания в последната година. Изборите на 29 октомври идват, след като премиерът Сигмундур Гунлаугсон подаде оставка през пролетта. Досиетата от Панама го уличиха, че притежава милиони в офшорни сметки и това отприщи масови протести сред 300 000 население на Исландия.

На изборите през 2013 г. Пиратите получиха 5% от вота и 3 места в 63-членния парламент. Сега обаче те очакват по-голяма подкрепа - 28%. Според политолози, докато тогава вотът е бил предимно протестен, подобен на този за СИРИЗА в Гърция и за "Подемос" в Испания, сега Пиратската партия има по-ясна програма и цели. "Бавно осъзнаваме какво се случва", коментира лидерът й Биргита Йонсдотир. "Странно е и е много вълнуващо, но сега сме добре подготвени. Не страхът трябва да движи промяната, а куражът и надеждата. Ние сме популярни, а не популисти".

Пряка демокрация и възможност гражданите да предлагат законови промени, прозрачност на управлението, убежище за Едуард Сноудън. Това са част от исканията на Пиратската партия, която е сродна с останалата част от пиратското политическо движение, започнало в Швеция. След нападението срещу френското сатирично списание "Шарли Ебдо" те започнаха кампания за отмяна на законите за богохулство с мотива, че правото на изразяване трябва да е неограничено право на изразяване, докато не наруши правата на други граждани. Според Пиратите Исландия не бива да става член на Европейския съюз, освен ако народът не реши това с референдум.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай