Петролът разбули жените в Емиратите

Дамски таксита с розов таван кръстосват Дубай

Петролът разбули жените в Емиратите | StandartNews.com

Иван Филчев, пратеник на Стандарт

Ислямът не гледа на жената и на мъжа като на две различни същества. Според Корана двете създания са преди всичко хора и се допълват взаимно, а разликите между тях са по-скоро в тяхната специфичност. Все пак религията не поставя мъжа и жената наравно в много отношения, като това зависи от доминиращата в съответната страна ислямска школа. В редица мюсюлмански държави представителките на нежния пол са с ограничени политически, избирателни, граждански и наследствени права.
--------
Макар че граничат с едни от най-консервативните мюсюлмански държави, Обединените арабски емирства не се влияят от своите съседи в отношението си към нежния пол. Докато в Саудитска Арабия жените нямат право дори да шофират, Оман се придържа към ислямските норми, а в Катар някои ограничения се прилагат и към чужденките, Емиратите изглеждат като оазис за местните и постоянно пребиващите представителки на нежния пол. В ежедневния живот в ОАЕ в някои отношения дамите даже имат повече привилегии от мъжете.


Жените в Емиратите са три пъти по-малко от мъжете. Причината е във факта, че голяма част от чуждестранните работници идват на гурбет в страната без своите семейства. Едва ли обаче това е обяснението за цивилизованото отношение към жените на улицата, в градския транспорт, в магазините и институциите. Доста европейки биха завидели на подобно отношение.


"Жените в Дубай са на особена почит", казва наша сънародничка, която от година и половина живее в емирството. "Живяла съм в Катар, където трябваше да се съобразявам с много ограничения, защото съм жена. Тук е доста по-либерално, но все пак религията налага да се съобразяваш с нейните норми", признава друга наша сънародничка, която от две години работи в Абу Даби. В емирствата могат да се видят както забулени жени, така и доста разголени за мюсюлманските разбирания. Препоръчителният дрескод за градския транспорт, моловете и институциите е жената да е с покрити колене,

да не е с голи рамене и лакти

"Няма проблем дори и да си с голи колена, но в такъв случай някой от местните може да подаде сигнал, че не си удачно облечена, и в крайна сметка да се стигне до проблем", разказват живеещи отдавна в емирствата дами. В интерес на истината жените нямат голям интерес да се разсъбличат много, тъй като климатиците в страната са безпощадни.
По улиците на емирствата се срещат и немалко забулени жени, но е невъзможно да се разбере дали са покрити в черната абая по собствена воля. "Правата на жената в арабския свят се ограничават от семейството й. Ако жената не е забулена, това е защото баща й или мъжът й не държат на това", казва специалист по исляма.


В метрото на Дубай жената определено може да се почувства специална, тъй като ще й отстъпят място. Има и един вагон, който е само дамски, създаден единствено с цел удобство за жени, чувстващи се дискомфортно в мъжко обкръжение. В делничните дни пък още

един вагон е резервиран за майки с деца

в пиковите часове от 7 до 9 и от 17 до 20. "В парковете има поне 3 дни от седмицата, които са само за жени и деца. Достъпът на мъже е абсолютно забранен, за да могат дамите да се чувстват спокойно", добавя генералният ни консул Ангел Калинов. В Дубай има дамски таксита, чийто покрив е розов. Колите са на държавната таксиметрова компания. Шофьорът е жена, а цената е по-висока от обикновените таксита.


Пред гишетата за билети на автогарите в Дубай има специални опашки за жени, които позволяват дамата, независимо от националността й, да пререди струпалите се мъже. При това никой няма да роптае. В автобусите предните седалки са запазени за жени. Към непридружените пътнички се отнасят с особено внимание и уважение, като дори ще се намери място, което няма да е до мъж. Често, ако няма места, ще свалят мъж от автобуса, за да се качи жена.
"Жената е босът в емирствата", казва с усмивка белгиец, живеещ от 4 години в Ал Айн. "Винаги изпращам съпругата ми да се занимава с местната администрация. На нея й отнема половин час, а на мен 3. Някои жени дори доста злоупотребяват с тези привилегии", добавя той.


Правителството на ОАЕ насърчава жените, които искат да работят. Не така са стояли нещата обаче преди откриването на черното злато в страната. През 60-те години на миналия век мястото на жената е било вкъщи, а основното й занимание - грижата за дома и семейството. Откриването на петрола обаче променило както държавата, така и положението на жените. Основателят на ОАЕ шейх Зайед бин Султан ал Нахаян осъзнал, че освен вкъщи жената може да е полезна, ако ходи и на работа. Негова е заслугата и за откриването на първото училище за момичета, което за 60-те години на миналия век е било истинска революция в арабския свят. Съпругата му Фатима пък е ръководела Федерация на жените. Конституцията на Емиратите пък постановява равни права за мъжете и жените в достъпа до образование, правния статус и получаване на титли. Емирът на Дубай шейх Мохамед бин Рашид ал Мактум, който е вицепрезидент на страната, също се обявява за участието на жените в политическия живот на страната. Докато през 2004 г. в правителството е имало само един министър жена. Днес дамите, заемащи постове с ранг на министър, са четири. Посланиците на ОАЕ в Швеция, Черна гора и Испания, както и генералният консул в Шанхай също са дами. От 2007 г. пък за първи път девет жени са избрани за депутати в 40-членния парламент.


"Всъщност всичко идва от парите, които водят до определен стандарт и еманципация. Местните тук могат да си позволят да пътуват и следват в чужбина, което автоматично води до промяна в мисленето и бита им", обобщава чужденец, намерил по-добри условия в Абу Даби от родната Белгия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай