Пекин поръча 130 самолета "Еърбъс"

Пекин поръча 130 самолета "Еърбъс" | StandartNews.com

Китайски компании поръчаха 130 самолета "Еърбъс" за $17 млрд. при посещението на германския канцлер Ангела Меркел в Пекин, съобщи ДПА. "Това е една от най-големите поръчки, направени от Китай", обясни пред агенцията представител на "Еърбъс".

Меркел пристигна в Пекин днес с делегация от 20 бизнес лидери. Канцлерът бе посрещнат от премиера Ли Къцян, а по-късно се срещна и с президента Си Цзинпин. Основните теми на разговорите й с китайските ръководители бяха двустранното икономическо сътрудничество и ролята на Китай в международните кризи.

"Китай и Европа трябва да проучат възможностите за преговори за свободна търговия възможно най-скоро", каза премиерът Къцян. Той изтъкна, че страната му ще бъде огромен пазар за Германия и че може да научи много от германската индустрия. "Германия ще подкрепи бързото сключване на договор за инвестициите между ЕС и Китай, което ще открие пътя за преговори за свободна търговия", каза от своя страна Меркел.

Китай и Германия подписаха рамково споразумение за стратегическо сътрудничество между "Фолксваген" и Индустриалната и търговска банка на Китай (ICBC). Банката е най-големият кредитор на Китай по активи, а "Фолксваген" - най-продаваната марка автомобили в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай