Първо гей прайд шествие в Кипър

Първо гей прайд шествие в Кипър | StandartNews.com

Никозия. Днес в Кипър за първи път се провежда гей прайд шествие, което цели да хвърли светлина върху лишаването от граждански права на лесбийки, гейове, бисексуални и трансполови хора (ЛГБТ). В страната хомосексуалността е декриминализирана от 16 години, съобщи Ройтерс.

Еднополовите двойки в Кипър нямат равни права с хетеросексуалните, като например общински жилища или правото да дават разрешение за медицинско лечение на болен партньор. Управляващата партия е обещала в предизборната си кампания да внесе в парламента законопроект за уреждане на гражданско съжителство за двойки от един пол, но все още не е изпълнила това си обещание от преди повече от година, напомнят активисти за равноправие. 

"Обществото се развива по-бързо от политиците", казва един от организаторите на шествието в Никозия и посочва, че в демонстрацията за равни права за всички граждани ще се включат и много хетеросексуални, които не са пряко засегнати от дискриминация, но искат справедливо общество за своите сънародници. 

Православната църква на острова обяви различната от хетеросексуална ориентация за "болест, която трябва да се лекува", въпреки че Световната здравна организация (СЗО) е категорична, че половото влечение към хора от същия пол не е болест, а просто различна сексуалност. Кипърската църква се противопоставя на институционалното и обществено приемане на хомосексуалността, а консервативни групи организират контрашествие в деня на ЛГБТ шествието.

Кипър декриминализира хомосексуалността през 1998 г, 5 години след като активист осъди държавата в Европейския съд за правата на човека. През февруари в Турски Кипър (признат само от Анкара) бе отхвърлен подобен архаичен анти-гей закон, изостанал от колониалните времена. Там шествието за равни права на ЛГБТ хората се проведе на 17 май - Международния ден за борба с хомофобията и трансфобията. 

Международни организации оценяват Кипър много ниско в скалата за равно отношение към всички граждани без значение на пола и сексуалната им ориентация, но местните активисти смятат, че обществото се променя и днешното шествие ще даде видимост на проблемите на ЛГБТ хората и ще покаже, че те никак не са страшни, а са хора като всички останали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай