Първа информация за българите от отвлечения в Йемен втори кораб

Вчера корабът "Сентрал парк" беше задържан край пристанище Аден от осем мъже във военни униформи

Първа информация за българите от отвлечения в Йемен втори кораб | StandartNews.com

Както вече агенция Стандарт съобщи танкерът "Сентръл парк" е освободен. Българските моряци са добре, вече са успели да разговарят и със съпругите си. Това съобщи специално за БНТ управителят на търговското представителство на фирма "Зодиак Меритайм" капитан Продан Раданов.

По думите му българите са успели да се затворят с останалия екипаж в помощно помещение на кораба, както трябва да стане при действия в бедствени ситуации. Българските моряци са добре, най-вероятно те ще се приберат в България.

Вчера корабът "Сентрал парк" беше задържан край пристанище Аден от осем мъже във военни униформи. Стана ясно, че корабът е получавал заплахи от йеменските бунтовници хути, че ще бъде нападнат, ако не се отклони към пристанище Ходейда. Министерството на външните работи извърши спешна проверка във връзка с инцидента, която установи, че сред екипажа има двама български граждани.

Корабът е представляван от базираната в Лондон компания "Зодиак Маритайм", свързана с израелския милиардер Еял Офер. Плава под флага на Либерия. Вчера от "Зодиак Маритайм" коментираха, че става въпрос за "предполагаем пиратски инцидент" и че безопасността на моряците е техен приоритет.

Друг кораб с българи на борда - "Галакси лийдър", беше превзет преди седмица в Червено море. Последно е засечен да се движи източно от порт Судан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай