Париж: Плашат ни с химическо оръжие (ОБЗОР)

Италианската полиция засили присъствието си на площад "Свети Петър"

Париж: Плашат ни с химическо оръжие (ОБЗОР) | StandartNews.com

Терористи планират атаки в Рим, Милано и Ню Йорк

Близки до терористите, които атакуваха Париж миналия петък, може да използват или биологично оръжие. Това предупреждение отправи френският премиер Манюел Валс. По думите му страната е изправена пред сериозна заплаха от съучастниците на ислямистите.

"Ние сме във война! Става дума за нова война - външна и вътрешна, в която терорът е основна цел и основно оръжие", добави Валс пред Националното събрание, след като представи проектозакона за удължаване с 3 месеца на извънредното положение, въведено от президента Оланд след атентатите. Малко по-късно Долната камара на парламента удължи извънредното положение с 3 месеца. Днес се Сенатът ще гласува законопроекта. Мярката дава изключителни правомощия на властите - забрана за провеждане на демонстрации, пътуване и придвижване до определени райони, извършване на проверки в жилища не само през деня, но и през нощта.

Петима терористи пък планират нападения срещу популярни туристически обекти в Рим и Милано, съобщи ФБР. Петимата са с арабски имена и се издирват. Потенциални цели са базиликата "Свети Петър" в Рим, катедралата "Дуомо" и оперния театър "Ла Скала" в Милано. Италианската полиция затегна мерките за сигурност около тези обекти. В същото време ИД пусна видео, в което плаши Ню Йорк с атентати. Кметът Бил де Блазио заяви днес, че няма данни за непосредствена терористична заплаха срещу града.

Убили 160 джихадисти с руско гражданство

160 бойци на "Ислямска държама" с руско гражданство са били ликвидирани в Сирия. Това заяви руският заместник-министър на външните работи с ресор противодействие на тероризма Олег Сиромолотов, цитиран от ТАСС. "От Русия в Сирия са отишли 2719 руски граждани, 160 от тях са унищожени, 73 са се завърнали и осъдени, а 36 са арестувани", описа ситуацията Сиромолотов.

Междувременно стана ясно, че коалицията, водена от САЩ, е поразила за последния месец 175 цели от сонди и петролни кладенци до складове на "Ислямска държава", съобщи Ройтерс. В същото време руски самолети започнаха "свободен лов" на петролни цистерни в Сирия, обяви зам.-началникът на Генералния щаб Андрей Картаполов.

Експерт: Камикадзе е взривил бомбата в еърбъса

За да бъде задействана бомбата, поставена на борда на руския "Еърбъс А-321", който се разби над Синай, в самолета е трябвало да има и камикадзе. Това каза експертът по взривни вещества Антъни Мей пред Си Ен Ен. Така той коментира публикуваната от списание на "Ислямска държава" снимка на предполагаемото взривно устройство, довело до смъртта на 224 души - кенче от безалкохолно, капсул-детонатор и таймер. "Такава бомба се привежда в действие от атентатор самоубиец. Някой на борда трябва да я задейства. Не знаем дали тази е свалила самолета. Много е вероятно терористите от ИД да искат да объркат следователите", каза Мей.

Според руски експерт пък бомбата от снимката прилича на тези, използвани при взривяването от ислямисти на няколко жилища в Москва през 1999 г. При атентатите загинаха над 230 души.

Обама: Няма решение за Сирия с Асад на власт

"Ислямска държава" не може да бъде ликвидирана, преди да се постигне политическо решение на конфликта в Сирия. Такова решение обаче не може да бъде постигнато, ако президентът Башар Асад не си отиде от властта, заяви президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от Ройтерс. По думите му Русия и Иран трябва да решат дали искат да помогнат на Асад, или "да спасят сирийската държава", като подкрепят легитимно правителство. Той подчерта, че е невъзможно сирийската гражданска война да спре, без Асад да напусне властта, тъй като той не може да си осигури легитимност. Обама добави, че целта на сегашните дипломатически усилия е да се създадат условия за политически преход. Той каза, че евентуално споразумение за спиране на огъня вероятно няма да се спазва от всички, но ще създаде "зони на мир".

ИД екзекутира китаец и норвежец

Групировката "Ислямска държава" обяви, че е екзекутирала двама пленници - китаец и норвежец. Съобщението бе направено в англоезичното списание на групировката, без да се посочва кога са извършени екзекуциите. Жертвите са 48-годишният норвежец Оле Йохан Гримсгард-Офстад от Осло и китаецаът Фан Цзинху, на 50 г., консултант на свободна практика от Пекин. В списанието бе публикувана снимка на телата им с текст "Екзекутирани, след като бяха изоставени от страни и организации на неверниците". Не е ясно кога и къде са пленени жертвите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай