Паника в Китай! Поредица от трусове

След силния трус с магнитуд 7,1

Паника в Китай! Поредица от трусове | StandartNews.com

След силния трус с магнитуд 7,1 в Китай много хора в окръжния център Аксу са напуснали панически жилищата си и са прекарали нощта навън или във временни убежища, въпреки ниските температури от минус 10 градуса.

Това разказа за bTV българинът Тодор Радев, който от години живее в Китай и работи за Китайска медийна група (CMG).

„Земетресението е регистрирано тази сутрин в 2:09 минути пекинско време в Синдзян-уйгурския автономен район в Северозападен Китай, по границата с Киргизстан. През следващите два часа е имало 14 вторични труса със сила между 3 и 5,3 по Рихтер. В 9:18 минути същият район е ударен от второ земетресение – този път със сила 5,1 по Рихтер“, посочва Тодор Радев, позовавайки се на репортажи на местните медии. Той самия живее в Пекин – далече от района на земетресението.

„Епицентърът на труса е бил в планинската околия Ушъ, като в радиус от 20 км около него се намират пет села. Според съобщенията, напълно разрушени са 47 сгради, много други са повредени в различна степен. По данни към момента шестима души са ранени, двама от тях сериозно, няма информация за жертви“, посочва още българинът.

„Земетресението е усетено също по високите етажи на сгради в главния град на Синдзян-уйгурския автономен район Урумчи, който се намира на над 1000 километра разстояние от епицентъра, и в други големи градове. Преустановено или променено е движението на 27 влака, а екипи проверяват за щети по железопътната и пътната инфраструктура“, разказва Тодор Радев.

„В първите часове след земетресението властите на околия Ушъ са изпратили екип на гражданска защита, който да установи щетите в епицентъра, от окръжния център Аксу също са насочи натам 60 спасители. Властите съобщават, че в готовност да се включат в спасителни дейности при необходимост са близо 200 машини, 800 души и 32 кучета.

Към момента в околия Ушъ са изпратени 1000 палатки, 5000 топли облекла, 10 000 одеяла, 5000 походни легла и 1000 походни печки“, коментира сънародникът ни в Китай.

Той припомни, че това е второто силно земетресение в Северозападен Китай за последния един месец, след като на 18 декември беше регистриран трус със сила 6,2, при което загинаха 127 души, а над 700 бяха ранени.

„Китай има изградена системата за спешно реагиране при земетресения, при която софтуер предоставя в реално време множество сеизмични параметри, които дават възможност за предварителна оценка на трус и щетите от него. След първоначалната оценка, на място се изпращат веднага експерти, които да следят за вторични трусове, проучват щетите, да ръководят и помагат в усилията за оказване на помощ“, посочва още Тодор Радев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
xomed
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи
xomed
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи