Откриха кристално чист огромен диамант в Южна Африка

Откриха кристално чист огромен диамант в Южна Африка | StandartNews.com

Претория. Изключително чист диамант с тегло 232,08 карата бе открит в диамантената мина Кулинан в Република Южна Африка, съобщиха от добивната компания Petra Diamonds. 

Стойността на скъпоценния камък предстои да бъде изчислена, след като той бъде обработен и шлифован. Компанията предвижда уникалният диамант да бъде предложен за продажба "вероятно през втората четвърт на настоящата финансова година", което значи към края на 2014 г. Експерти в областта предположиха пред Ройтерс, че цената на камъка ще бъде поне 10-15 млн. долара.

Кулинан е една от най-големите и известни диамантени мини в Република Южна Африка. Разположена е в подножието на планината Магалиесберг, на 37 км североизточно от Претория. В нея са открити няколко от най-известните диаманти в историята, включително едноименния "Кулинан", намерен през 1905 г. Той е гигантски - 3016 карата, и от него са изрязани двата легендарни скъпоценни камъка на Британската империя с името "Звездата на Африка". Единият е върху кралския скиптър, а другият на имперската корона, съхранявани в лондонския музей "Тауър".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай