Отгледаха нос на челото на китаец

Отгледаха нос на челото на китаец | StandartNews.com

Пекин. След като носът на китаец бил тежко увреден от инфекция, лекари решили "да отгледат" втори нос на челото на мъжа, който да замени увредения му орган. Пациентът Сяолян пострадал тежко при автомобилна катастрофа, след което се получила инфекция.

Лекарите решили, че единственият начин да възстановят носа му е хирургически да му оформят нов на челото. От хрущял на ребро те оформят органа върху лицето и го оставят да расте там. Според лекарите новият нос се развива в момента добре на това място. Скоро те искат да го трансплантират на правилното място. Доктор Патрик Бърн от болница "Джон Хопкинс" обясни, че кожата на челото се използва, за да се отгледа нов нос, тъй като е най-близко до кожата на носа. "Предполагам, че китайските лекари са решили, че тъканта в носа е толкова увредена, че трябва да използват кожа от челото. Резултатът ще бъде истински нос", обяснява доктор Бърн.

След трансплантацията на новия пациентът ще бъде в риск от нова инфекция още година и половина. Цялата тази процедура обаче е можело да се избегне, коментира "Билд". Ако Сяолян отишъл на лекар след катастрофата, може би е щяла да опази стария си нос - ако не се били възпалили толкова раните, че носният хрущял да се разруши.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай