Освободиха трима обвиняеми за атентатите в Брюксел

Останалите 10 терористи от списъка ще бъдат изправени пред наказателен съд

Освободиха трима обвиняеми за атентатите в Брюксел | StandartNews.com

Трима от общо 13 обвиняеми за атентатите на "Ислямска държава" в Брюксел от 22 март 2016 г. бяха освободени днес от отговорност, съобщиха медии в Белгия.

Останалите 10 терористи от списъка ще бъдат изправени пред наказателен съд. Някои от тях са извършили нападенията през ноември 2015 г. във Франция, взели 130 жертви.

Съдебната инстанция заседава в състав от трима съдии и 12-членно гражданско жури. Очаква се делото да започне по същество през второта половина догодина, като преди това е делото във Франция за териростичните атаки в Париж.

Днешното решение бе взето при приключването на предварителното изслушване на страните по делото. Съдът заседава в сграда от стария комплекс на НАТО в белгийската столица.

Атентатите на летището и в метрото в Брюксел взеха 32 жертви и оставиха 340 ранени, от които тежко пострадалите бяха 62-ма. Следствието установи, че повечето от извършителите, основно белгийски граждани от марокански произход, са воювали в Сирия и са пряко свързани с атентатите в Париж от ноември 2015 година. Отговорност за действията им пое терористичната групировка "Ислямска държава".

Най-известният сред подсъдимите е 31-годишният Салах Абдеслам, за когото се казва, че е единственият оцелял член на групата зад стрелбите и атентатите пред стадиона и зала "Батаклан" в Париж. За Абдеслам процесът в Брюксел ще бъде вторият в Белгия. Французинът, израснал в брюкселския квартал Моленбек, беше осъден през 2018 г. на 20 години за стрелба по полицията в белгийската столица в дните преди ареста си през 2016 г. Смята се, че друг предполагаем член на терористичната мрежа Усама Атар е починал в Сирия след нападенията в Париж и Брюксел и може да бъде съден задочно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай