Събота,

Остро от евродепутати - в Унгария няма пълна демокрация

От: Редакция -
2079
Остро от евродепутати - в Унгария няма пълна демокрация
A
A
A

Унгария вече не може да се смята за пълна демокрация - това заявяват евродепутатите в доклад, приет с голямо мнозинство. Те призовават  европейските институции да предприемат действия в тази насока и дори да се стигне до подвеждане под отговорност. Положението в Унгария се влошава и тя вече се определя като хибриден режим на „изборна автокрация“, заявяват евродепутатите в доклада, гласуван с 433 гласа „за“, 123 гласа „против“ и 28 гласа „въздържал се“.

В документа се посочва, че демокрацията и основните права в страната, са се влошили допълнително от 2018 г. насам чрез „целенасочените и систематични усилия на унгарското правителство“, като ситуацията се изостря от бездействието на ЕС. Парламентът осъжда „целенасочените и систематични усилия на унгарското правителство“ за подкопаване на европейските ценности и изисква резултати в процеса по член 7 от Договора за ЕС, който предполага отнемане на различни права, в т.ч. и правото на глас в Съвета на ЕС. Ситуацията се изостря от бездействието на Общността, смятат членовете на Европейския парламент. Те посочват, че всяко по-нататъшно забавяне на действията според член 7 би било равнозначно на нарушение на принципа на правовата държава от страна на самия Съвет на ЕС. Парламентът изразява съжаление относно неспособността на Съвета на ЕС да постигне значим напредък в борбата с отстъплението от демокрацията. Членовете на ЕП подчертават, че член 7, параграф 1 от Договора за ЕС не изисква единодушие между държавите членки, за да бъде установен очевиден риск от тежко нарушение на ценностите на ЕС, нито да бъдат отправени конкретни препоръки и срокове. Те посочват, че всяко по-нататъшно забавяне на действията съгласно правилата на член 7 от Договора за ЕС за защита на ценностите на ЕС в Унгария би било равнозначно на нарушение на принципа на правовата държава от страна на самия Съвет на ЕС.

Евродепутатите настойчиво апелират Европейската комисия да използва пълноценно всички инструменти, с които разполага и призовават ЕК да не приема унгарския план за възстановяване и устойчивост докато Унгария не изпълни изцяло всички съответни препоръки в рамките на европейския семестър и не изпълни всички съответни решения на Съда на ЕС и на Европейския съд по правата на човека; да изключи страната от финансиране програмите за сближаване, които допринасят за злоупотреба със средства на ЕС или за нарушения на принципите на правовата държава; и да прилага по-стриктно Регламента за общоприложимите разпоредби и Финансовия регламент, за да се справи с всяка злоупотреба със средства на ЕС по политически съображения.

Източник: manager.bg


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com