Осъдиха Брадли Манинг на 35 години затвор

Осъдиха Брадли Манинг на 35 години затвор | StandartNews.com

Форт Мийд. Американският войник Брадли Манинг беше осъден на 35 години затвор за предаването на масив от секретни правителствени документи на сайта Уикилийкс.

25-годишният бивш анализатор на разузнаването беше признат за виновен на 30 юли по 20 тежки обвинения, включително шпионаж. Военната прокуратура поиска 60-годишна присъда с цел назидание на бъдещите потенциални извършители, които биха поискали да изнасят информация. 

От присъдата на Манинг ще бъдат приспаднати 3 години и половина заради времето, което вече е прекарал в ареста плюс 112 дни компенсация за тежките условия, при които е бил държан в началото. След около 11 години може да бъде пуснат под гаранция срещу подписка.

Военният съдия полк. Дениз Линд отсъди Брадли Манинг да бъде понижен до обикновен редник, да му бъдат отнети военните почести и да върне заплатата си. 

Брадли Манинг предаде на сайта за разкриване на секретна информация 750 000 страници класифицирани документи и видео. Материалите разкриват множество страни от военната стратегия на САЩ в Ирак, събития от войната в Афганистан и вътрешните дипломатически дела на Държавния департамент на САЩ.

В изявление по време на съдебното изслушване Манинг каза, че последните три години са били за него ценен урок. "Погрешно смятах, че мога да променя света и да го направя по-добро място. Обръщайки се назад, виждам, че е трябвало да работя за това вътре в системата", каза той. 

Присъдата му ще бъде преразгледана и е възможно да бъде намалена от районен военен командир и автоматично ще се преразглежда от Военния съд за криминални дела. 

Международната правозащитна организация Амнести Интернешънъл и "Мрежата за подкрепа на Брадли Манинг" обявиха онлайн подписка към президента Барак Обама с искане той да помилва Манинг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай