Искат 60 години затвор за Манинг

Лондон натискал "Гардиън" да унищожава документите от Сноудън

Искат 60 години затвор за Манинг | StandartNews.com

Форт Мийд. Прокурорите по делото срещу информатора на Уикилийкс Брадли Манинг поискаха присъда от най-малко 60 години затвор. Това стана по време на заключителната пледоария на обвинението, предаде Ройтерс. Обвинението поиска от съдията Дениз Линд да наложи тежка присъда. "Присъдата на редник Манинг трябва да бъде за назидание за всеки войник от армията на САЩ, който възнамерява да открадне секретни данни", заяви военният прокурор капитан Джо Мъроу.

В края на юли американският съд оправда Манинг по най-сериозното обвинение - подпомагане на врага, но той бе признат за виновен по други 20 пункта, включващи обвинение в шпионаж, кражба на секретни материали, компютърно мошеничество и редица военни престъпления. Общо по всички пунктове от обвинението Брадли Манинг би могъл да получи до 90 години затвор.

Междувременно стана ясно, че британското правителство е принудило вестник "Гардиън" да унищожава документи, предоставени от Едуард Сноудън, под заплаха със съд. Това обяви редакторът на британското издание. Алън Ръсбриджър твърди, че с него се е свързал много високопоставен човек от правителството и е казал, че представлява мнението на министър-председателя. След това той имал още две срещи с този човек, който е поискал връщане или унищожаване на всички материали, предадени от Едуард Сноудън, по които в този момент вестникът е работел. В статия, публикувана в "Гардиън", Ръсбриджър твърди, че властите са му казали буквално: "Вие добре се позабавлявахте. Сега искаме да ни предадете материалите."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай