Орбан се присмя на квотите на ЕС

Орбан се присмя на квотите на ЕС | StandartNews.com

Унгарският премиер препоръча да се финансира Турция, за да се справи с вълната бежанци

Унгарският премиер Виктор Орбан се присмя на усилията на ЕС да разпредели мигрантите по квотна система, съобщи АП. На среща с унгарски дипломати той каза, че планът за квотите на европейските лидери е напълно безсмислен, тъй като принципът за свободно движение в ЕС го прави невъзможен за осъществяване. "И как ще стане това? Някой въобще замислил ли се е?" - попита риторично той.

Орбан отново изрази мнение, че мигрантите, които искат да продължат на Запад, след като са стигнали до безопасни страни като Турция или Македония, "просто искат да живеят германски живот. Това няма нищо общо със сигурността им". Премиерът добави, че ЕС трябва да предостави финансова помощ на Турция и други страни извън ЕС, за да им помогне да се справят с наплива на мигранти, които се опитват да стигнат до Европа.

Орбан изрично подчерта, че тези хора трябва да бъдат наричани "имигранти", а не бежанци. И отново каза, че страната му не е готова да приема мюсюлмански мигранти, предаде ДПА. Премиерът призова още Австрия и Германия да прекратят приемането на мигранти. Според него тази политика ще провокира още по-голяма вълна на преселение, която ще се устреми към Европа. "Докато Австрия и Германия не заявят, че няма повече да приемат мигранти, милиони нови бежанци ще пристигат в Европа", каза Орбан в ефира на австрийския телевизионен канал О Ер Еф (ORF).

Той бе попитан дали смята за правилно решението на тези страни да приемат без проверка на документите няколко хиляди мигранти от Унгария. Орбан обеща още, че няма да бъде стреляно по мигранти, опитващи се да пресекат новата ограда по южната й граница.

Германия и Австрия ги чакат с "Добре дошли"

В Германия и Австрия организацията по посрещането на бежанците е много по-добра, отколкото в Унгария. Това признаха доброволци, пристигнали оттам в Сегед тази неделя. "В нашите страни посрещачите носят плакати с "Добре дошли". Имам чувството, че хората са много по-ангажирани", казва Щефи, която е австрийка, но живее в Берлин. Със своите приятели Александра, Кристоф и Яспар са решили да посветят свободното си време на хората в нужда. "Събрахме дарения и ги донесохме направо тук. Хората ни дадоха дрехи, одеяла и какво ли не още", добавя Александра. Четиримата са ужасени от условията в бежанския лагер в Рьоске. "Катастрофално е! Няма палатки, матраци, тоалетни, спални чували. Само 6 са тоалетните и то в плачевно състояние. Няма Червен кръст, няма медицинско обслужване", възмущава се на свой ред Кристоф.

Подозират, че напливът е дирижиран

Напливът на бежанци в Унгария подхранва и теории за конспирация. "Войната в Сирия започна преди 4, 5 г. Как така всички решиха да напуснат родината си точно сега", пита Акош Пинтер. "Освен това всички искат да ходят в Германия и Австрия. Как един не поиска да отиде във Франция?", чуди се мъжът. "Помня бежанците от Босна. Бяха тръгнали по чехли и с една малка торбичка, защото не са имали време да вземат нищо, тъй като са имали по 2 часа до идването на сръбската или хърватската армия", връща лентата назад той. "Какви са тези бежанци, които имат в джоба смартфони и по 10 000 евро? Казват, че били продали къщите си. Че кой иска или има пари да ги купува?", пита друг унгарец. "Смятам, че има някаква конспирация. Преди 2 седмици в мола на Сегед исках да купя предплатена карта за GSM. Казаха ми, че били изчерпани заради бежанците. За да купиш такава карта в Унгария, ти е нужен документ за самоличност, а повечето бежанци уж нямат. Как става това?", пита на свой ред Каталин. "Толкова много случайности на едно място не мога да допусна", добавя тя. Така идва и следващият въпрос, на който унгарците търсят отговор: "Каква война има в Пакистан и Бангладеш?"

Будапеща спря 2 сръбски влака с мигранти

Два сръбски влака не бяха допуснати на унгарска територия, защото превозваха стотици мигранти без документи. Международният влак, потеглил в Белград в 21,48 ч в неделя за Будапеща, бе спрян в 1,45 ч на гарата в Соботица. Унгарските власти отказаха да приемат композицията поради големия брой мигранти в нея. Вчера сутринта в Соботица бе спрян и международният влак Белград - Будапеща - Виена. Той продължи за дестинацията си, след като от вагоните бяха свалени мигрантите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай