Орбан отсече! Ултиматумът за Украйна

Унгарският премиер блокира помощта на ЕС в размер на 50 млрд. евро

Орбан отсече! Ултиматумът за Украйна | StandartNews.com

Унгарският министър-председател Виктор Орбан блокира помощта на ЕС за Украйна в размер на 50 млрд. евро, след като лидерите пренебрегнаха опозицията му и се съгласиха да започнат преговори с Киев за присъединяване към блока, предаде АФП.

Срещата на високо равнище в Брюксел се разпадна след ден на спорове, тъй като унгарският авторитарен лидер отказа да даде зелена светлина на финансирането за подпомагане на украинското правителство през следващите 4 години.

Орбан призова за деблокиране на всички все още замразени средства от ЕС за страната му, преди да обмисли възможността да вдигне ветото си върху по-нататъшната помощ за Украйна.

"Това е чудесна възможност за Унгария да даде ясно да се разбере, че страната ни трябва да получи това, което заслужава. Не половината, после една четвърт, а трябва да получим всичко", заяви Орбан.

"Затова искаме да бъдем третирани справедливо и сега има голям шанс да го направим", добави той, пише БГНЕС.

Споровете внесоха горчив привкус в срещата на върха, ден след като лидерите, без участието на Унгария, взеха историческото решение да започнат преговори с Украйна за присъединяването ѝ към блока.

Вторият ден от срещата на върха се очаква да бъде посветена на войната между Израел и Хамас в Газа и търсенето на обща позиция на ЕС по нея.

Страните от ЕС са разделени между тези, които подкрепят призивите за прекратяване на огъня в Газа, подкрепени от преобладаващото мнозинство от Общото събрание на ООН и тези, които подкрепят позицията на Израел и САЩ, че прекратяването на огъня би вързало ръцете на Израел, който се опитва да унищожи Хамас.

Тъй като въпросът за безвъзмездните средства и заемите за Украйна беше блокиран от Унгария, останалите 26 лидери на ЕС решиха да проведат нова среща в началото на следващата година, за да се опитат да постигнат споразумение.

Блокирането от страна на унгарския националист нанесе удар на Киев и неговите поддръжници само няколко часа след като те отпразнуваха отварянето на вратата към преговорите за присъединяване.

Киев спешно се опитва да промени мнението, че подкрепата на западните му съюзници намалява, тъй като се появяват съмнения относно подкрепата на САЩ.

Орбан се съгласи да излезе от залата за преговори, за да позволи на останалите лидери на ЕС да вземат консенсусно решение без него.

Но в социалните медии той се възмути от "напълно безсмисленото, ирационално и погрешно решение".

Останалите лидери на ЕС приветстваха този ход , който включваше и съгласие за започване на преговори за присъединяване с Молдова, като решаващ момент.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, който не присъстваше на нажежената срещата на върха, нарече решението "победа, която мотивира, вдъхновява и укрепва".

Заедно с подкрепата за Украйна лидерите на ЕС се съгласиха да започнат преговори за членство с Молдова. Президентът на Молдова Мая Санду заяви, че страната ѝ е отворила "нова страница днес".

Белият дом, който е изправен пред съпротивата на американските републиканци срещу подкрепата за Украйна, приветства "историческото решение".

Споразумението за започване на преговори за членство с Киев не означава, че Украйна ще се присъедини към ЕС в скоро време.

Преди да започнат преговорите, държавите от ЕС трябва да се споразумеят за преговорна рамка, което дава на Орбан достатъчно възможности отново да забави процеса. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Майнич
преди 4 месеца

В Европейската комисия са джендърри и пидорасси!

Откажи
Майнич
преди 4 месеца

Орбан е единствения националноотговорен човек в скапаната Европа! Той е управляващ за пример, не като нашите наведени мижитурки,които не могат да направят нищо за България нито да договорят нещо полезно за страната ни,нито да поставят ултиматум и да изискат уважение и равноправно отношение. Могат само да са слуги на запада и да прахосват пари за бутане на паметници и за укрраинските фашисти,а нашите болни възрастни и деца за тях вечно няма пари за лечение,изобретиха схемата с едни палячовци да ни убеждават да събираме капачки за болни деца,а парите на България заминават за укронацистите,а златото на България заминава с тонове на Запад.

Откажи