Опозицията напусна министерството в Киев, иска диалог

Опозицията напусна министерството в Киев, иска диалог | StandartNews.com

Киев. Опозицията в Украйна напусна сградата на Министерството на правосъдието в центъра на Киев, която окупира от неделя вечер. Опонентите обаче продължават да блокират достъпа до нея.

Лидерът на опозицията Виталий Кличко, който участва в преговорите с Янукович, призова протестиращите да напуснат сградата часове след като украинските власти заплашиха да въведат извънредно положение след превземането на министерството. 

Опозиционерите информираха, че са готови да продължат преговорите с Янукович. "Въпреки опита на властите да прекъснат преговорите и да обявят извънредно положение, опозицията е готова да продължи преговорите", съобщиха основните опозиционни партии в съвместно комюнике.

Съобщението идва ден преди извънредното заседание на украинския парламент, посветено на политическото положение, и срещата на върха между ЕС и Русия, чиито отношения са обтегнати заради кризата и взаимните обвинения в намеса.

Междувременно ръководителката на администрацията на президента обяви, че пакетът нови закони, които ограничават правото на протест и така развързват ръцете на милицията, са нелегитимни и трябва да бъдат отменени. Подобни идеи обаче няма да върнат хората по домовете, коментират местни издания.

Те припомнят, че цяла Източна Украйна е в ръцете на протестиращите. Те успешно удържат контрола над сградите на местната администрация в общо 10 областни града. На Запад протестите бяха разгонени, но вълненията не стихват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай