ООН се връща в Сирия за допълнителни проверки

ООН се връща в Сирия за допълнителни проверки | StandartNews.com

Москва. Експертите на ООН, начело с професор Оке Селстрьом, ще се върнат в Сирия на 25 септември, съобщи в руската Държавна дума заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от РИА Новости.

"Удовлетворени сме от това, че нашите настойчиви призиви за връщането на експертите на ООН в Сирия за разследване на други случаи на използване на химическо оръжие, се оказаха резултатни. По последни сведения групата ще се отправи към Дамаск утре, на 25 септември", каза Рябков.

Резолюцията, която Съвета за сигурност на ООН ще състави за Сирия, може да споменава глава 7 от Хартата на ООН, но само като мярка в случай на нарушаване на споразумението за химическите оръжия, предаде АФП.

"Глава 7 може да бъде спомената само като елемент на мерките срещу нарушителите, ако налице е отказ за сътрудничество, неизпълнение на задълженията или ако някой, независимо кой, използва химически оръжия", заяви Рябков.

Досега Русия отказваше бъдещата резолюция за Сирия да включва глава 7, която допуска използването на сила и по-твърди санкции.

Инспекторите на ООН по химическо оръжие проведоха разследване инцидента от 21 август в предградие на Дамаск, но не са проверили предполагаеми химически атаки от 22, 24 и 25 август. Руската страна заяви, че докладът на инспекторите е непълен, тъй като не включва в себе си други възможни случаи на използване на химическо оръжие.

Участието на ООН в процеса на унищожаване на химическото оръжие в Сирия бе обсъдено от заместник министъра на външните работи на Русия Генадий Гатилов и заместник генералния секретар на ООН по политическите въпроси Джефри Фелтман, предаде ИТАР-ТАСС.

От външното министерство на Русия съобщиха, че срещата се е провела на 23 септември в кулоарите на 68-мата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. „Състоя се обстоятелен обмен на мнения по въпросите за взаимодействие между Русия и Секретариата на ООН. Обсъдена бе ситуацията в Сирия, включително възможното участие на ООН в процеса на установяване на контрол и последващо унищожение на химическото оръжие", отбелязаха от руското външнополитическо ведомство.

"В хода на срещата е била изказана обща гледна точка, че споразумението между САЩ и Русия, достигнато в Женева, открива реална възможност за разрешаване на кризата по пътя на дипломацията", посочва се още в съобщението на руското министерство.

Шансовете за дипломатическо уреждане на сирийския конфликт са нараснали през последните седмици според заместник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси. В интервю за Би Би Си Джефри Фелтман обоснова становището си с признанието на сирийското правителство, че борбата с бунтовниците върви към задънена улица, и с отзивчивостта на новото иранско правителство.

"Много е трудно да си представим работещо политическо решение за Сирия, което не включва иранците в разговора по някакъв начин. Иран упражнява огромно влияние в Сирия - той е най-близкият съюзник на сирийското правителство. Дадохме на Техеран и други страни да разберат, че не приемаме пренасянето на оръжие и подкрепата на воюващите. За политическо решение обаче не е достатъчно да говорим със сирийците. Те са дълбоко разделени и травматизирани от преживяното. Трябва да ангажираме в преговорите всички страни в региона, така че сирийците да видят, че няма друг изход освен дипломатическия", каза Фелтман.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай