ООН изготви резолюцията за химическия арсенал на Сирия

ООН изготви резолюцията за химическия арсенал на Сирия  | StandartNews.com

Ню Йорк. В Съвета за сигурност на ООН стартираха обсъжданията по дълго дискутираната проекторезолюция за сирийския арсенал, след като САЩ и Русия се договориха за съдържанието й след седмици на тежки преговори. Тя задължава Сирия да се откаже от всичките си химически оръжия. В текста на резолюцията химическият арсенал на Сирия се определя като заплаха за международния мир и стабилност. Резолюцията обвързва юридически Сирия да унищожи своите запаси.

В проекта се посочва, че управлението в Дамаск вече се е съгласило да предаде арсенала си от отровни газове за унищожение от ООН. В него се изтъква, че Сирия е изразила ангажираност към присъединяването към международния договор, който забранява химическите оръжия.

В случай, че Сирия не спази ангажиментите си, срещу нея може да бъдат предприети мерки съгласно Глава 7 от Хартата на ООН, която позволява възможни военни действия.

Русия изрази несъгласието си с това в текста да се съдържа възможност за автоматичен военен удар срещу Сирия, който е подкрепян от САЩ, Великобритания и Франция.

Резолюцията строго осъжда убийството на цивилни граждани при атаки с химически оръжия и в нея се казва, че използването на такива оръжия, където и да е, представлява заплаха за международния мир и сигурност.

Гласуването по проектотекста за унищожаване на химическия арсенал на Сирия може да се състои още в петък, ако преди това бъде взето съответстващо решение от Организацията за забрана на химическите оръжия.

САЩ коментираха споразумението с Русия за резолюция по проблема в Сирия като „исторически пробив".

„Това е пробив, достигнат чрез засилена дипломация", заяви високопоставен представител на САЩ, коментирайки споразумението.

„Той е исторически и безпрецедентен, защото поставя под надзора на международната общност спазването на ангажиментите на режима на Асад", допълни той.

Американският държавен секретар Джон Кери пък заяви, че САЩ не отменят заплахата за използване на сила срещу Сирия, въпреки че тя няма да се упоменава в текста на резолюцията в Съвета за сигурност на ООН за сирийското химическо оръжие.

„Ние не сваляме заплахата, но тя не е част от тази резолюция или от тези конкретни преговори", каза Кери пред американската телевизия Си Би Ес.

На свой ред министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров уточни, че всички нарушения на процедурите по унищожаването на химическото оръжие, от страна на властите в Сирия или опозицията, ще се разглеждат в Съвета за сигурност поотделно и за възможни силови действия ще е нужно приемането на допълнителна резолюция освен тази, чийто проект бе съгласуван от Русия и САЩ в щабквартирата на ООН в Ню Йорк.

В случай на нарушения, в зависимост от тежестта им, в проекторезолюцията се предвижда да се разгледат възможностите за предприемане на действия, включително по Глава 7 от Хартата на ООН.

Лавров наблегна на това, че документът призовава не само сирийския режим, но и опозицията да сътрудничат в процеса на унищожаване на химическия арсенал на Сирия.

По думите му, предстои да започне работата по проверка на място на предоставените от Дамаск данни, за което в Сирия ще пристигнат експерти от Организацията за забрана на химическите оръжия. Те ще посетят местата, посочени от сирийската страна, и ще определят как да се действа по-нататък с химическите запаси, които се намират там.

В същото време групата „Приятели на Сирия" обяви намерението си да увеличи подкрепата си за всички компоненти на опозиционната Сирийска национална коалиция, която през последните месеци преживява засилващи се вътрешни борби.

„За да стане възможен политическият преход и да се даде възможност на благонадеждна алтернатива както на сирийския режим, така и на екстремистките групи, ние сме решени да увеличим и задълбочим нашата подкрепа за коалицията и всичките й компоненти", се посочва в изявление на „Приятелите на Сирия". В групата участват основно западни и арабски държави и Турция.

На свой ред, държавният секретар на САЩ заяви в хода на срещата на „Приятелите на Сирия", която се проведе в кулоарите на сесията на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, че страните в сирийския конфликт трябва да положат всички усилия, за да достигнат възможно най-бързо политическо разрешение на кризата.

„Сирия ще се взриви, преди някоя от страните да успее да удържи военна победа", каза Кери.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай