Оланд рискува с маргинала Валс

Оланд рискува с маргинала Валс | StandartNews.com

В момент, в който петгодишният му мандат е поел към трагична развръзка, президентът Франсоа Оланд реши да повери ключовете от "Отел Матиньон" (официалната резиденция на френския премиер) на Манюел Валс - маргинала на френската Социалистическа партия. Човекът, който на вътрешнопартийните избори през 2011 г. получи едва 5,6% от гласовете, коментира в. "Монд". В сравнение с Жан-Марк Еро, Валс е замесен от съвсем друго тесто - въплъщава либералната левица в икономически план и републиканската левица, що се отнася до нрави, отбелязва вестникът. Вече не сме в полето на социалдемокрацията, за което претендираше тандемът Оланд-Еро. Равновесието се премести надясно, а без съмнение причината за това е, че страната категорично гласува надясно на местните избори. Валс отдавна афишира неодобрението си за 35-часовата работна седмица, защитава социалния ДДС на Никола Саркози, пледира за строга бюджетна дисциплина, за ред и за сигурност.

"Поан" акцентира върху това, че досегашният министър на вътрешните работи е един от най-популярните членове на правителството според общественото мнение. Той стана премиер след дълго тревожно очакване, неспирни слухове за предстоящо преустройство и след като социалистите получиха шамар на местните избори, допълва списанието. Силно отслабен от този удар и по-непопулярен от всякога, Оланд вече нямаше избор и замени досегашния премиер Еро. Във своето тв обръщение онзи ден президентът набеляза няколко цели пред новия си екип: подсилване на икономиката чрез обявения по-рано Пакт на отговорността, от една страна, и въвеждане на социална справедливост, от друга.
Да номинираш човека, срещу когото си се изправил на първичните избори в Социалистическата партия през 2011 г., който никога не е криел амбициите си за Елисейския дворец, е рискован ход, отбелязва "Фигаро". Назначавайки Валс на премиерския пост, Оланд със сигурност не си облекчи задачата. Любимецът на сондажите разполага с умението да въплъти това, което французите очакват от президента на републиката - да изтъче отново поразкъсаната в последно време връзка между социалното и националното, пише в заключение вестникът.

Липсата на реакция щеше да убеди избирателите, че държавният глава на Франция не се вслушва в исканията за промяна на правителството, коментира икономическият "Файненшъл таймс". Според британския "Дейли телеграф" това назначение е потенциална заплаха за твърде непопулярния Оланд, тъй като скорошно социологическо проучване сочи, че Валс има доста по-големи шансове от началника си за спечелване на следващите президентски избори. Италианският "Стампа" също посочва, че изборът е рискован и че дори някои вече говорят за "политическо съжителство" между френския президент и неговия премиер, които изглеждат толкова различни и несъвместими.

Испанските вестници акцентират върху каталунския произход на 51-годишния Валс: "Президентът реагира на провала на местните избори, като излъчи за премиер политика с каталунски произход Манюел Валс и обеща да намали данъците върху заплатите", пише лявоцентристкият в. "Ел Паис".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай