Оланд потвърди за 4-ма загинали заложници и отдаде почит на полицаите

Оланд потвърди за 4-ма загинали заложници и отдаде почит на полицаите | StandartNews.com

Париж. Президентът на Франция Франсоа Оланд потвърдив своето официално обръщение към нацията, че при стрелбата по време на спецоперацията в супермаркета в столицата са загинали четирима заложници, предаде BBC.

По-рано стана ясно, че съучастницата на похитителя Амеди Кулибали, който също беше убит при акцията, е успяла да избяга от органите на реда. По всяка вероятност 26-годишната Хаят Бумедиен се е измъкнала от сградата, сливайки се с освободените заложници. В момента полицията я издирва.

Президентът Оланд заяви, че иска да отдаде почит на "храбростта и ефективността на всички полицаи, които взеха участие в днешните операции ... да им кажа, че ние се гордеем с тях".

"Те го направиха, за да спасят човешки живот, и да неутрализират терористите, извършили убийства", каза още той.

Държавният глава заяви обаче, че пред Франция ще има още заплахи, но страната не трябва да се поддава на страха. Той нарече нападателите "фанатици", които не представляват мюсюлманската вяра. "Французите не трябва да бъдат разделяни", каза той, като осъди нападението над еврейския супермаркет в Париж като "ужасен антисемитски акт".

"Подсилихме защитата на публични места, за да гарантираме, че можем да живеем спокойно, в мир, така че в нито един момент да не бъдем предмет на риск и заплаха. Но ние трябва да останем бдителни. Единството е нашето най-добро оръжие", каза още лидерът на Франция.

Президентът също потвърди, че в неделя ще присъства в Париж на т.нар. републикански марш, който трябва да покаже единството на нацията след атентата срещу редакцията на в. "Шарли Ебдо", за да се застъпи за стойности на Франция". Британският премиер Дейвид Камерън, неговият испански колега Мариано Рахой и германският канцлер Ангела Меркел са сред европейските лидери, които се очаква да се присъединят към шествието.

Оланд добави още, че множество висши държавници от цял свят са изразили своята солидарност с Франция. "Те ще бъдат тук в неделя. Аз ще бъда с тях. Призовавам всички французи да се изправят заедно тази неделя, за да защитим стойността на демокрацията, свободата и плурализма", призова той.

Обама към Франция: САЩ е с вас

Президентът на САЩ Барак Обама каза на Франция: САЩ е с вас. Говорейки по време на пътуване до Тенеси, той заяви, че е бил в контакт с френските власти по време на кризисните ситуации в Париж и че е обнадежден, че непосредствената заплаха е отстранена, френското правителство трябва да остане бдително.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай