Окупатори завзеха сградата на парламента в Крим

Окупатори завзеха сградата на парламента в Крим | StandartNews.com

Киев. Рафат Чубаров, председател на Меджлиса на кримско-татарското население сподели от фейсбук-страницата си, че тази нощ сградата на парламента в Крим и Съвета на министрите са били завзети от неизвестни лица, предаде Интерфакс.

 

„Обадиха ми се преди 20 минути. Съобщиха ми, че сградите на Върховната Рада на Крим и Съвета на министрите на Крим са превзети от въоръжени лица в униформа без опознавателни знаци", написа Чубаров, като допълни, че за сега те не са предявили искания. Руското знаме обаче вече се вее над сградата на парламента. 

 

По последна информация отрядите за самоотбрана на руското население, превзели парламента, отказват да водят преговори и да комуникират с представители на медиите.

 


В момента се провеждат две паралелни демонстрации – в подкрепа и срещу новата власт в Киев, предаде ИТАР-ТАСС, като по техни данни приблизителният брой на хората на площада е около 10 000 души. Полицията е формирала коридор между протестиращите.

 

Още вчера през деня група протестиращи се опита да пробие в сградата на парламента, където на път бе да се проведе извънредно заседание, за да бъде обсъдена политическата ситуация в Украйна, чийто президент Виктор Янукович бе свален след бурни протести. Имало е и експлозия в близост до сградата на парламента. По неофициални данни при сблъсъците има 2 жертви, съобщават световните агенции.

 

Част от жителите настояват Крим да не се подчинява на Киев, докато местната мюсюлманска общност на кримските татари изрази подкрепата си за новата украинска власт.

 

Днес се очаква украинският парламент да одобри ново западно ориентирано правителство, след като САЩ предложиха икономическа помощ на ударената от кризата страна и предупредиха Русия срещу военна намеса, предаде AFP.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай