Одрин пощуря! Българите купуват всичко - от игла до конец

Българи отново "атакуват" пазарите на хранителни и домакински стоки в Турция

Одрин пощуря! Българите купуват всичко - от игла до конец | StandartNews.com

Българи отново "атакуват" пазарите на хранителни и домакински стоки в Одрин в търсене на евтини продукти, става ясно от съобщение на БТА.

Приключи сезонът на масовите пътувания на турските граждани от европейските държави през граничните пунктове на турско-българската граница. След намаляването на задръстванията по границите се е активизирал потокът от българските туристи, които идват специално за пазар през уикенда в Одрин, предава агенцията.

По данни на областната дирекция "Митници и външна търговия на Тракия" през миналия уикенд (9 и 10 септември) 32 412 български граждани са пристигнали в Одрин през граничния пункт Капъкуле, за да пазаруват.

През ГКПП Пазаркуле и Ипсала на турско-гръцката граница по същото време са пристигнали няколко хиляди гръцки граждани, като общият брой на туристите от България и Гърция през двата почивни дни на изминалата седмица е надхвърлил 40 хиляди души.

Председателят на Камарата на търговците и занаятчиите в Одрин посочи пред информационната агенция Демирйорен ажансъ, че българите, които идват да пазаруват в Одрин, дават принос за развитието на икономиката на града и страната.

„Българите купуват всичко - от игла до конец. 80 процента от сладкарските продукти се изкупуват от тях. Харчат дневно по 1000-1500 лева. Разбира се, високият курс на валутите е предимство. Но ние трябва да ценим интереса на клиентите от България и те да бъдат доволни. Търговците не трябва да надуват цените, ако искаме българите да идват всяка седмица за пазар в Одрин. Те са важни клиенти, не трябва да допуснем да ги изгубим”, каза той.

Заслужава да се отбележи, че напоследък много българи ходят на пазар в Къркларели и Люлебургаз заради по-ниските цени в сравнение с тези в Одрин, което показва, че има необявена конкуренция за клиенти между пограничните градове.

След дългите опашки и задръствания от гастарбайтерите, на граничните пунктове на турско-българската граница е спокойно и преминаването става бързо, посочват от турската митница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай