ОБЗОР: Стрелба и вот в Източна Украйна

ОБЗОР: Стрелба и вот в Източна Украйна | StandartNews.com

БТР-и и милиция пречат на референдума, пак сблъсъци в Славянск

Сблъсъци и ексцесии белязаха провежданите от проруските активисти референдуми за самоопределянето на две области в Източна Украйна. Местните власти, ЕС и САЩ не признават допитването в Донецка и Луганска област.
Днес следобед бе съобщено, че началникът на милицията в град Мариупол Валерий Андрушчук е бил намерен обесен на дърво близо до местното летище. Най-вероятно това е дело на разгневени жители на града, заяви пред Интерфакс ръководителят на проруския Народен фронт в Луганска област Алексей Чмиленко. Независимо потвърждение на информацията няма.

В същото време украинските спецчасти са превзели 5 училища в Красноармейск с избирателни секции за референдума за самоопределение на Донецка област, съобщи за ИТАР-ТАСС съпредседателят на самопровъзгласилата се "Донецка народна република" (ДНР) Денис Пушлин. Хората, които се намирали в секциите за гласуване, били евакуирани, посочи той. Бюлетините и избирателните списъци били отнесени от членовете на избирателните комисии. Според Пушлин избирателната активност в Красноармейск е достигнала 77,8%. Координаторът на ЦИК Борис Литвинов пък съобщи, че към 16 ч местно време в града са навлезли 5 БТР-а, бойни машини и автоматчици.

В нощта преди референдумите избухнаха нови сблъсъци около тв кулата в контролирания от проруските привърженици град Славянск, където улиците са блокирани от барикади, построени от паднали дървета, гуми и стари машини. Чували се взривове и интензивна стрелба. Един военен е бил ранен при престрелка, съобщи РИА Новости.

Над 7 млн. източни украинци бяха призовани да изразят волята си за бъдещето на двата региона, активността е много висока. В Донецка област жителите трябва да отговорят с "да" или "не" на въпроса: "Подкрепяте ли акта за самостоятелност на Донецката народна република?", а в Луганска област формулировката гласи: "Подкрепяте ли акта за държавна самостоятелност на Луганската народна република?". Организирани бяха общо 1527 секции. Гласуването по първоначални разчети трябваше да продължи до 22 ч, но на много места поради напрегнатата обстановка секциите затвориха в 20. Резултатите от гласуването ще бъдат обявени днес следобед.

В. Билд: 400 US наемници сред милицията и армията

Около 400 американски наемници се бият в Украйна заедно с войниците и милицията срещу проруските активисти, пише германският "Билд ам Зонтаг".

Според информации, основаващи се на радиокомуникации между командни центрове на руската армия, прихванати от американската Агенция за национална сигурност и след това предадени на германските тайни служби, наемниците координират и ръководят партизански операции около Славянск. Те работят за "Академи", новото име на "Блекуотър" - охранителна фирма, която бе лишена от договор с американската армия в Ирак след убийството на 14 цивилни през 2007 г. Не е известно кой е сключил договор с "Академи".

"Билд ам Зонтаг" припомня, че преди време Русия изобличи присъствието на американски наемници при украинските правителствени сили - нещо, което американският посланик в Киев Джефри Пиат опроверга в средата на март.
Миналата седмица вестникът разкри, че агенти на ЦРУ и на ФБР помагат на Киев да се справи с бунта в Източна Украйна и да изгради ефикасна система за сигурност, без обаче да участват пряко в сблъсъците.

Кисинджър: Путин не е искал конфликт

Бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър е на мнение, че в последните години Русия се е стремила да покаже прогресивността си. Затова е малко вероятно разпалването на конфликта в Украйна да е влизало в плановете на Путин. "Не мисля, че е планирал криза. Смятам, че е очаквал постепенното развитие на събитията и това, което прави сега, е отговор на това, което той смята за извънредна ситуация. Но мисля, че преди всичко трябва да разрешим украинската криза, а след това да обсъдим отношенията на Украйна с Русия", посочи Кисинджър.

Шрьодер: ЕС носи главната отговорност

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер смята, че ЕС носи главната отговорност за украинската криза, като е принудил Киев да избира между бъдеще с ЕС или с Русия.
Основната грешка идва от политиката на ЕС в подкрепа на договор за асоцииране, който Брюксел искаше да подпише с Украйна, заявява за в. "Велт ам Зонтаг" Шрьодер, който е дългогодишен приятел на Путин. ЕС не взе предвид факта, че Украйна е дълбоко разединена страна в културно отношение, хората от южните и източните области са обърнати към Русия, а онези на запад - по-скоро към ЕС, припомня бившият германски канцлер.

Приднестровието прати по Рогозин петиция

Приднестровието изпрати по руския вицепремиер Дмитрий Рогозин петиция до Москва за признаването на региона за независима държава, както и за присъединяването й към Русия. Това съобщи самият Рогозин в Туитър, като посочи, че молдовските власти са се качили на самолета му, който бил принуден да кацне в Кишинев, и са взели част от кутиите с подписите. Рогозин бе на посещение в Приднестровието, което се отцепи от Молдова през 1990 г., за участие във военен парад в Тираспол в Деня на победата. На връщане към Москва Рогозин писа, че Киев не разрешил да премине през въздушното му пространство (заради което се е върнал в Кишинев), но впоследствие все пак прелетя над Украйна. Румъния също не пусна самолета, заради което Рогозин написа, че следващия път ще мине с бомбардировач Ту-160, а Букурещ протестира пред руското МВнР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай