ОБЗОР: Путин укрепва връзките с Индия

ОБЗОР: Путин укрепва връзките с Индия | StandartNews.com

Владимир Путин пристигна на официално посещение в Узбекистан, съобщи ТАСС. По време на визитата си в Ташкент той обсъди с президента на Узбекистан Ислам Каримов перспективите за увеличаване на доставките на узбекска земеделска продукция за Русия и уреждането на въпроса за узбекския дълг, който нараснал до 890 млн. долара с лихвите. 

По време на посещението си президентът ще говори за енергийно и военно сътрудничество

Руският президент Владимир Путин възнамерява да обсъди по време на визитата си в Индия конкретни стъпки за укрепване на стратегическото партньорство между двете страни, съобщиха руски медии.

Очакваше се президентът да пристигне днес в Индия, като преди това той спря в Узбекистан. Особено внимание по време на визитата ще бъде отделено на търговско-икономическите връзки и стимулирането на взаимните инвестиции. Русия планира да лансира на индийския пазар самолети "Сухой Суперджет-100" и МД-21, да внедри системата ГЛОНАСС в отрасли на индийската икономика, както и да строи нови енергоблокове на индийски АЕЦ, съобщи самият Путин в интервю преди пътуването. Той смята също така, че Русия и Индия могат да преминат от традиционния модел на доставки към съвместни разработки и производство на съвременни въоръжения. Ройтерс прогнозира, че двете страни вероятно ще укрепят енергийното си сътрудничество. Очакваше се да бъде положена основата за две петролни споразумения, както и да се определи маршрутът на първи тръбопровод между двете държави.

Европа загубила 40 млрд. от санкциите

Тазгодишната загуба за европейската икономика от въведените срещу Русия санкции възлиза на 40 милиарда евро. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев в интервю за основните руски телевизии, обобщаващо резултатите на отминаващата 2014 г. Руският премиер прогнозира, че ако санкциите останат в сила, щетите за европейската икономика догодина ще нараснат до 50 милиарда евро. "Нашата икономика изгуби вследствие на санкциите вероятно няколко десетки милиарди долари", заяви руският премиер и допълни, че санкциите "не са добри за никого". Санкциите, които се предприемат от чуждите страни, при това в нарушение на международното право, безспорно нанасят щети върху нашата икономика, но същевременно те са вредни и за икономиките и компаниите на страните, които ги въвеждат. Тези решения имат двустранно негативно въздействие и не водят до никъде", каза Медведев.

Порошенко пуска всички пленници

Президента на Украйна Петр Порошенко е наредил до 25 декември да бъдат освободени всички пленници, намиращи се в Донбас, съобщи РБК-Украина. По данни на следствието в плен на украинската армия в Донецк и Луганск се намират 684 души. Украинската страна е готова да освободи 152 души, в това число и 77 бойци от батальона "Донбас" и има намерение да освободи 477 човека, потвърди началникът на следствените служби Василий Вовк. Срещата, на която ще се обсъжда въпросът по обмен на пленници, ще бъде проведена на 12 декември.

Връщат останките на Романови

Останките на великия княз Николай Николаевич Романов и неговата съпруга ще бъдат пренесени и погребани в Русия. Инициативата е на роднините от царското семейство, съобщи РИА Новости, позовавайки се на прессекретаря на руския премиер Дмитрий Медведев Наталия Тимакова. В началото на декември руското правителство създаде работна група по организирането на пренасянето на останките на великия княз Николай Николаевич (1856-1929) и великата княгиня Анастасия Николаевна (1868-1935) от Франция в Русия. За 100-годишнината от Първата световна война останките ще бъдат погребани в параклиса "Преображение Господне" на Братското воинско гробище в Москва.

Киев строи стена за 500 млн.

Проектът "Стената" за укрепване на границата на Украйна с Русия ще се реализира в продължение на 4 г., обяви премиерът на Украйна Арсений Яценюк. Яценюк каза, че проектът ще струва около 8 милиарда гривни (около 533 милиона долара), съобщи ТАСС.

Дължината на "стената" ще е около 2000 км. Тя ще представлява двуметрова желязна ограда с бодлива тел, по която ще тече ток и ще е по дължината на границите на Донецка, Харковска и Луганска област с Русия.

Калашников също страда

Автоматите "Калашников" не успяват да осигурят печалба за своите производители в продължение на години, се посочва в репортаж на Би Би Си. И нещата тъкмо са били започнали да се подобряват, когато компанията беше ударена от санкциите на Запада. През януари производителят най-накрая си осигури солидно присъствие на най-големия пазар, осигурявайки си изгодна сделка за доставка на до 200 000 оръжия за година в САЩ. Но през юли "Калашников" беше поставен в списъка на САЩ от осем оръжейни производители, санкционирани за ролята на Русия в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай