ОБЗОР: Опълченците в Украйна с повече автономия

ОБЗОР: Опълченците в Украйна с повече автономия | StandartNews.com

Президентът Порошенко изключи вариант за федерализация

Украинският президент Петро Порошенко ще внесе следващата седмица в парламента проектозакон за даване на специален статут на някои райони в Донецка и Луганска област. Става дума само за районите, които са под контрола на опълченците. Местните медии определят законопроекта като документ "за временен ред на местно самоуправление в Донецка и Луганска област".

"Този проект обезпечава мирното връщане на тези региони под украинския суверенитет. И бих помолил да бъде подкрепен, защото от него зависи съдбата на света", каза Порошенко. Според президента, жителите на Донбас трябва сами да изберат своето местно самоуправление, независимо дали това ще се хареса на Киев. "Няма да бъдем във възторг от местни депутати в Донецк и Луганск, но по-добре бюлетини отколкото картечен огън", каза Порошенко и добави, че няма алтернатива на мирното уреждане на конфликта. "Трябва да се научим да признаваме избора на хората", заяви още президентът, но подчерта, че се запазва суверенитетът и единството на Украйна в рамките на настоящите й граници. "Протоколът, подписан миналия петък в Минск, предвижда възстановяване и съхраняване на украинския суверенитет в цялата територия на Донбас, включително и тази, контролирана от бунтовниците", каза Порошенко. "Украйна не е правила никакви отстъпки по въпроса за своята териториална цялост и държавно устройство", отбелязва той. "Обръщам внимание на това, че в протокола не се говори за никаква федерализация, за никакви отчуждения. Такива субекти като т.нар. Донецка народна република и Луганска народна република въобще не се споменават", каза той.

На предавано по телевизията заседание на правителството Порошенко съобщи също така, че украинските войски се прегрупират в източната част. "Един Господ знае колко ще трае примирието, затова нямаме право да се отпускаме. Извършваме прегрупиране на въоръжените си сили", каза Порошенко, като подчерта, че това се прави не за нападение, а за отбрана на територията.

Меркел натиска за санкции

ЕС трябва да пристъпи към обявяването на новите икономически санкции срещу Русия, заяви германският канцлер Ангела Меркел. Тя добави, че те винаги могат да бъдат отменени, ако има значителен напредък в прилагането на мирния план за Украйна, съобщи агенция Ройтерс.

"Предвид сегашната ситуация, която доведе до подобрение, що се отнася до военните действия - не е стопроцентово примирие, но е подобрение - липсата на яснота по много други точки означава, че ние сме за публично обявяване на тези санкции и то сега", каза Меркел пред парламента. Тя поясни, че Германия първа ще препоръча вдигане на санкциите, ако 12-те точки на мирния план за Украйна бъдат приложени. ЕС одобри в понеделник нови санкции, но отложи прилагането им, за да даде шанс на примирието.

Супер ракета удари "Кура"

Руската атомна подводница "Владимир Мономах" извърши успешно пробно изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета "Булава" от акваторията на Баренцово море към полигона "Кура" на Камчатка. Това съобщи говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков. "Булава" е част от плановете на Москва да модернизира стратегическите си ядрени оръжия. Ракетата е конструирана да носи от 6 до 10 ядрени бойни глави с индивидуално насочване, всяка от които е с мощност 50 килотона. Именно с този тип балистични ракети ще бъдат снабдени 8-те подводници от ново поколение по проекта "Борей".

ВЕСТИ

Путин: НАТО използва конфликта, за да живне

НАТО използва конфликта в Украйна, за да се съживи, заяви руският президент Владимир Путин в Москва. "Кризата в Украйна, която, в същността си, бе провокирана и създадена от някои от нашите западни партньори, е използвана в момента за реанимиране на този военен блок", каза Путин. "Русия многократно е предупреждавала, че трябва да дава отговор на такива действия и да предприема адекватни мерки, за да гарантира своята сигурност, подчерта президентът. Путин даде да се разбере, че Русия не смята да разваля изкуствено сътрудничеството си с чуждестранни партньори. Москва няма да влиза в нова надпревара във въоръжаването въпреки желанието на някои сили, добави лаконично той.

Шойгу обвини Украйна за боинга

Украйна е изцяло отговорна за свалянето на самолета на Малайзийските авиолинии, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу. "Катастрофата стана във въздушното пространство на Украйна, която носи цялата отговорност за случилото се", каза той на среща в Москва с малайзийския си колега Хишамудин бин Тун Хюсейн. "Трагедията можеше да бъде избегната, ако Украйна не бе решила да използва въоръжените си сили да решава вътрешни проблеми", добави Шойгу. Това бе първият коментар на представител на руското правителство, след като във вторник Холандия публикува предварителен доклад за катастрофата.

И Киев със забрани

Президентът на Украйна Петро Порошенко подписа закона за санкции срещу Москва. Документът бе приет от парламента на второ четене на 14 август. Законът предвижда забрана или ограничаване на влизането на кораби в териториални води или пристанищата на Украйна и на самолети във въздушното пространство на страната, прекратяване на търговски споразумения, съвместни проекти и индустриални програми в сферата на сигурността и отбраната, културния обмен, научното сътрудничество, образованието и спорта.

Газови игри между Варшава и Москва

На фона на засиленото напрежение заради украинската криза, руската компания "Газпром" намали доставките на газ за Полша с 24%. Това съобщи полската държавна петролна и газова компания PGNiG. Компанията изчисли приблизително 24 процента спад на обемите на договорените доставки. "Опитваме се да определим причините за това и по-специално дали те са технически или от търговски характер", обясниха от PGNiG.
Според полската компания първото намаление на газовите доставки с около 20 процента било забелязано в понеделник. Полша, която е до голяма степен зависима от руския газ, подкрепя по-строгите санкции срещу Москва и застана категорично на страната на западните власти относно Киев. Полша използва около 16 млрд. куб. м газ годишно, две трети от който се внася от Русия. "Газпром" отрече да е намалявал доставките. Тези информации са некоректни и обемът е същия като в предходните дни, обяви компанията. Междувременно шефът на украинската газопреносна система "Укртрансгаз" Игор Прокопив съобщи, че Полша е спряла реверсните доставки на газ за Украйна. "Не всичко е толкова лесно. Днес Русия започна да ограничава доставките на газ за Полша, за да осуети реверса, който ние получаваме, коментира Прокопив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай