ОБЗОР: Газпром и Нафтогаз се надцакват в съда

ОБЗОР: Газпром и Нафтогаз се надцакват в съда | StandartNews.com

ЕС може да плати украинския дълг, твърди австрийският външен министър

Битката между руската компания "Газпром" и украинската "Нафтогаз" със сигурност ще се пренесе в съда. В сряда президентът на руския държавен енергиен гигант Алексей Милер заяви, че "Газпром" може да внесе втори съдебен иск срещу "Нафтогаз" в Международния арбитражен съд в Стокхолм, който ще е за 18 млрд. долара. Според Милер, цитиран от ИТАР-ТАСС и Франс прес, украинската държавна газова компания не е платила изцяло сметката си за "синьо гориво" за 2012 и 2013 г. В понеделник "Газпром" сезира трибунала в Стокхолм с искане "Нафтогаз" да погаси задължения в размер на 4,5 млрд. долара. Малко по-късно украинската компания на свой ред подаде в арбитражния съд жалба срещу руския концерн за 6 млрд. долара.

Руско-украинските газови преговори с посредничеството на ЕС в неделя вечерта не дадоха резултат. В резултат Русия прекъсна снабдяването на Украйна със "синьо гориво". "Газпром" ще възобнови доставките само след като "Нафтогаз" си плати дълговете. Руският концерн също така ще снабдява украинската компания само след предварително заплащане, обобщи руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС. "Свободията приключи!... (Газ) за Украйна само след връщането на дълговете и при предварително плащане", написа Медведев във Фейсбук.

Ситуацията с доставките на руски газ за Украйна изисква политическо решение с участието на ЕС, включително Брюксел да погаси дълговете на Украйна, заяви пък австрийският министър на икономиката Райнхолд Митерленер. "Готови сме за кризисна ситуация, но в средносрочна перспектива не е изключено да възникнат проблеми", каза Митерленер в интервю за радио ORF. "Необходимо е обаче политическо решение. Ако не приемем политическо решение с Украйна на ниво ЕС, ще се появят проблеми", смята австрийският министър. Според него в крайна сметка ЕС може покрие дълга на Украйна, като се имат предвид сегашните трудности на украинската икономика, но в по-далечна перспектива ще е нужно политическо решение на конфликта в страната, което ще отнеме 3-4 месеца.

В същото време украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че Киев е готов да плати 1 млрд. долара от дълга си за руски газ, а останалата част да погаси на равни части до края на годината с 6% лихва, ако бъде подписано пакетно споразумение за разрешаването на спора с Москва.

Игнорират Украйна до 3 години

До три години Русия може да се откаже от Украйна като страна транзитьор на газ за Европа, прогнозира президентът на Руския газов съюз Сергей Чижов пред в. Российская газета. "Имаме два варианта как бихме могли в най-близко бъдеще да минем без Украйна. Първо, да увеличим с близо 15 на сто доставките чрез построените вече газопроводи като "Северен поток". Второ, ще може да подаваме газ чрез новия "Южен поток", естествено ако Европейската комисия не възпрепятства изграждането му. Тогава още през 2017 г. формално вече няма да имаме нужда от Украйна като транзитьор на газ", пояснява експертът за "Росийская газета".

Междувременно Норвежката "Статойл", която е вторият по големина вносител на газ в Европа, заяви, че може да увеличи доставките си за Евросъюза, но не може да замести руския газ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай