ОБЗОР: Дъжд от оставки във Върховната рада в Киев

ОБЗОР: Дъжд от оставки във Върховната рада в Киев | StandartNews.com

Киев. Напрежение между членовете на временната власт в Киев доведе до две оставки днес - тази на военния министър Игор Тенюх и на временния президент Олександър Турчинов в качеството му на председател на парламента, съобщи ИТАР-ТАСС.

Турчинов предложи оставката си, след като лидерът на партия УДАР Виталий Кличко коментира, че може да се постави въпросът за смяната му. "Ако някой има претенции към мен, поискайте оставката ми. Ако не искате да го направите, аз сам ще поставя на гласуване този въпрос", отговори Турчинов, преди да постави оставката си на гласуване. Оттеглянето му обаче не бе прието и той продължи да изпълнява задълженията си.

По-рано министърът на отбраната на Украйна Игор Тенюх поиска да се оттегли заради критиките срещу начина, по който се справя с кризата в Крим. "Ако ръководството има други виждания за развитието на събитията и ако има други кандидати за моя пост, аз подавам оставка", каза Тенюх от трибуната на парламента ден, след като Украйна започна да изтегля войските си от Крим. Първоначално Върховната рада не прие подадената оставка. При повторното гласуване, след консултации между лидерите на парламентарните фракции депутатите одобриха оставката. Парламентът назначи на мястото на Тенюх временно за военен министър Михайло Ковал, генерал-полковник на служба в Крим.

Донецк хвърли око на Острова

Жители на украинския град Донецк започнаха кампания за присъединяване към Великобритания, защото градът бил основан от индустриалец от Уелс.

"Жители на Донецк! Английски братя! Решителният момент настъпи!", гласи онлайн призив, съобщава сайтът Новости Донбаса. Кампанията е пародия на неотдавнашния референдум в Крим за присъединяване към Русия, който имаше силен отзвук в Източна Украйна.

Силно индустриализираният град бил основан в края на XIX век около леярна, управлявана от уелсеца Джон Хюс. Местните го наричали Джон Юз, поради което първоначално градът бил наречен Юзовка.

"Искаме референдум за връщане на Юзовка в историческото й лоно като част от Великобритания! Слава на Джон Хюс и на неговия град! Бог да пази кралицата!", гласи мотото на кампанията.

Междувременно в Крим вече започнаха проблемите и с доставките на продукти, след като в неделя част от полуострова остана без ток. Някои магазини вече съкращават асортимента си от стоки. Освен това супермаркетите очакват да разберат, дали да променят цените от гривни в рубли.

Според специалисти продължителните проблеми с доставката на електричество заплашват да предизвикат не само неудобство на кримчани, но и огромни икономически проблеми. В момента 80% от електроенергията на Крим идва от Украйна. В най-добрия случай полуостровът може да обезпечи до половината от своите минимални енергийни нужди чрез допълнителни газови генератори.

Янукович се готвел да сe върне на власт

Сваленият украински президент Виктор Янукович ще опита да си върне властта чрез военна операция, предаде "Обозревател", позовавайки се на данни, публикувани в руското издание "Наша версия".
Според руските медии на 25 или 26 март бившият лидер смятал да направи изявление по един от телевизионните канали, в което да обяви военна операция в югоизточните части на Украйна. До днес подобно изявление от Янукович нямаше.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай