Обвиниха Виктор Понта в измами и пране на пари (ОБЗОР)

Обвиниха Виктор Понта в измами и пране на пари (ОБЗОР) | StandartNews.com

Конфискуваха активи на румънския премиер, опозицията иска отстраняването му

Румънската прокуратура повдигна вчера обвинения срещу премиера Виктор Понта в документни измами, укриване на данъци и пране на пари, съобщи агенция Ройтерс. От прокуратурата обвиниха, че временно са били конфискувани активи, принадлежащи на министър-председателя.

Наказателното разследване, което започна миналия месец, е за дейности на Понта като адвокат, преди да стане премиер. Понта неколкократно отрече обвиненията.

Преди няколко дни той се завърна на работа след почти един месец отсъствие по здравословни причини. Понта беше приет в турска болница в средата на юни за операция на коляното. Неговото отсъствие съвпадна със започването на криминално разследване за миналото му като адвокат. По-рано вчера той се оттегли от председателския пост на Социалдемократическата партия, за да докаже невинността си. "За да не се позволи тази ситуация (наказателното производство срещу него) да се отрази на СДП, реших да напусна като партиен лидер, докато не докажа моята невинност", съобщи Понта в своя профил във Фейсбук. Той обаче остава премиер - по думите му, за да "изпълни дълга си към милионите румънци".

В началото на юни парламентът блокира отделно разследване срещу премиера за конфликт на интереси, като му гласува имунитет, тъй като той е бил длъжностно лице по това време. Понта обаче няма имунитет за новите обвинения, защото те се отнасят за периода преди да стане премиер през 2012 г. Понта отхвърли искането на президента Клаус Йоханис да напусне поста си, след като прокуратурата обяви, че е включен в разследване на фалшификации. Депутатите гласуваха с 231 гласа срещу 120 в полза на запазването на имунитета на премиера.

Премиерът е обвинен, че е получил 55 000 евро от негов политически съюзник и депутат.

Вчера румънската опозиция започна да събира подписи за отстраняването му от поста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай