Обрат за руския газ. Путин се отказа от рублите

Важен указ влиза в сила днес

Обрат за руския газ. Путин се отказа от рублите | StandartNews.com

Обрат за руския газ. Президентът Владимир Путин се отказа от плащанията в рубли.

Руският лидер подписа с указ, с който допуска т.нар. неприятелски държави, участващи в санкциите срещу Руската федерация, да се издължават за доставките на природен газ в чужда валута. 

Указът излиза осем месеца, след като "Газпром" спря доставките за България поради отказа за плащане в рубли и ден преди изтичането на договора за доставки от руската компания, припомня БНР.

Президентският указ влиза в сила от днес. В него се уточнява, че плащанията за получения природен газ трябва да се превеждат по банкова сметка на доставчика във валутата, която е посочена в договора. С новия указ се внасят промени в предишния, който датира от първи април и който задължаваше определяните от Москва като неприятелски държави да плащат за руските газови доставки в рубли.

Предложената схема предвиждаше потребителите на синьо гориво да превеждат долари и евро по сметки в руската "Газпромбанк", която да конвертира валутата в рубли на Московската борса. Тогава Владимир Путин предупреди, че ако европейските клиенти на "Газпром" не приемат новите правила, то действащите договори ще бъдат прекратени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай