Обрат на пенсионните протести във Франция, богатите са уплашени

Протестиращите смятат, че богатите трябва да финансират пенсионната система

Обрат на пенсионните протести във Франция, богатите са уплашени | StandartNews.com

Демонстранти нахлуха днес за кратко в сградата на оператора на фондовата борса "Юронекст" (Euronext), намираща се в парижкия бизнес квартал "Дефанс", предаде Ройтерс. Те настояват, че големите компании трябва да плащат повече, за да финансират пенсиите в страната.

"Казват ни, че няма пари за пенсии", заяви Фабиен Вийдьо от синдиката "Сюд-рейл" (Sud-Rail). "Няма нужда тези пари да се вземат от джобовете на работещите, когато са налични в джобовете на милиардерите".

Развявайки синдикални знамена, група от нeколкостотин демонстранти окупира фоайето на сградата на "Юронекст", скандирайки: "Ние сме тук, ние сме тук, дори и Макрон да не иска да сме тук", както и "Оставка за Макрон!"

По-рано този месец подобни сцени се разиграха и в офисите на инвестиционния гигант "Блекрок" (Blackrock) в Париж.

През уикенда Макрон подписа спорния закон за повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години. Това се случи след три месеца протести и въпреки проучванията на общественото мнение, показващи, че мнозинството французи са против реформата.

Макрон и неговото правителство ясно показват, че искат да затворят тази страница и да преминат към решаването на други проблеми като условията на труд, реда и законността в страната, образованието и здравеопазването.

Но протестиращите в "Дефанс", както и тези, които нападнаха президента в Елзас в сряда, ясно показаха, че не искат да затварят страницата. "Ще продължим да протестираме до оттеглянето на пенсионната реформа", скандираха демонстриращите в "Дефанс".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай