Обама отива в Куба през март

Обама отива в Куба през март | StandartNews.com

Става едва вторият президент на САЩ, посетил Острова на свободата

Президентът на САЩ Барак Обама ще направи историческа визита в Куба през следващите седмици, най-вероятно през март, съобщи високопоставен представител от администрацията на Белия дом, цитиран от тв канала Ен Би Си. Посещение ще сложи край на повече от половин столетие вражда между двете държави. Подробностите около визитата трябваше да бъдат съобщени по-късно, но представителят уточни предварително, че това ще бъде част от по-голям тур на президента в Латинска Америка.

Визитата се свързва и с финализирането на подпомагано от кубинския президент Раул Кастро споразумение за слагане на край на кървавия конфликт между властите в Колумбия и партизаните на лява радикална организация, продължил близо 50 години. Подписването на сделката между правителството и FARC е планирано за 23 март в Хавана. Републиканското мнозинство в Конгреса отказа да отмени половинвековното търговско ембарго и Обама използва президентските си правомощия, за да облекчи част от търговията и транспортните връзки с Куба. Той е силно критикуван от републиканските кандидати за президент Тед Круз и Марко Рубио, които са синове на кубински емигранти, че води подобна политика към Куба, без да получава в замяна някаква политическа промяна в островната държава. През декември кубински дипломат каза, че Обама е добре дошъл в страната, но ако не се намесва във вътрешните й работи.

Обама и Раул Кастро обявиха през декември 2014 г., че двете страни ще нормализират отношенията след десетилетия на прекъснати дипломатически връзки. Година по-късно американският държавен глава обяви, че ще посети островната държава преди края на последния си мандат, ако има доказателства за значително подобрение на гражданските свободи. Първата официална среща на двамата президенти беше през април 2015 г. в Панама. Миналото лято бяха възстановени дипломатическите отношения между Вашингтон и Хавана, което сложи край на смразяването, поддържано при 10 американски президенти. И в двете столици бяха открити посолства, а администрацията на Обама публикува правила, според които на американски фирми е позволено да изнасят стоки в Куба. Постигнато беше споразумение за редовни пътнически полети, а американските телефонни компании вече предлагат роуминг в Куба.

САЩ прекъснаха дипломатически отношения с Куба през 1961 г. Тогава страната беше ръководена от брата на Раул Кастро - Фидел. Последното официално посещение на американски президент на кубинска територия бе през 1928 г. Тогава Калвин Кулидж говори в Хавана пред лидери на Шестата международна конференция на американските държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай