NSA съкращава 90% от системните си администратори

NSA съкращава 90% от системните си администратори | StandartNews.com

Вашингтон. Американската Агенция за национална сигурност (NSA) ще съкрати 90% от системните си администратори, за да намали броя на хората, които имат достъп до секретна информация, съобщи късно в четвъртък директорът на NSA Кийт Аликзандър по време на конференция в Ню Йорк за киберсигурността.

По време на конференция в Ню Йорк за киберсигурността Кийт Аликзандър заяви, че автоматизирането на спецчастите ще подобри сигурността до голяма част.

Решението на NSA e във връзка с изтичането на класифицирани програми за подслушване от бившия й подизпълнител Едуард Сноудън, предаде Ройтерс.

Националната агенция за сигурност на САЩ попадна под голям натиск, след като Сноудън, който е бил един от около 1000 системни администратори, поддържащи мрежите на службата, разпространи класифицирана информация до медиите.

Преди промяната, "това което правихме, беше да назначим хора, които да се занимават с трансфери на данни, подсигуряване на мрежите и други неща, с които вероятно машините ще се справят по-добре", каза Аликзандър.

"В крайна сметка става дума за хора и за доверие", каза Алекикзандър. Той за пореден път защити действията на агенцията, която оглавява и заяви, че голяма част от работата й е била "ужасно представена" от пресата. "Никой не е нарушавал закона и никой не се е опитвал да наруши гражданските ви свободи или личното ви пространство. Въобще няма такива грешки", категоричен бе той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай