Новият президент на Финландия положи клетва

Държавният глава започва мандата си в новата ера за страната като членка на НАТО

Новият президент на Финландия положи клетва | StandartNews.com

Източник: БТА

Александер Стуб встъпи днес в длъжността президент на Финландия, предаде Ройтерс, като отбеляза, че държавният глава започва мандата си в новата ера за страната като членка на НАТО. Финландия се присъедини към алианса в отговор на руската инвазия в Украйна.

По време на предизборната си кампания за вота на 11 февруари Стуб каза, че не вижда ограничения за участието на страната в дейността на НАТО и че след десетилетия на неутралитет държавата му е готова да допусне ядрени оръжия през своята територия, макар и без да бъдат разполагани там.

"Сега сме в нова ера. В резултат на нашия военен ангажимент и членството ни в НАТО направихме последната стъпка по присъединяването към ценностната система на Запада, към която нашата държава принадлежеше духом през целия период на своята независимост", заяви Стуб в речта си към финландския парламент (Едускунта) по време на церемонията по полагането си на клетва като президент.
Стуб посочи демокрацията, върховенството на закона и човешките права като основните ценности, на които по време на неговия мандат ще се основава финландската външна политика.

Новият президент наследява на поста Саули Нинистьо, който издържа два шестгодишни мандата, донесли му прозвището Шепотника на Путин поради близките му отношения с руския президент.

"Дипломацията си остава индивидуален спорт, който изисква финес. Ако ги има уменията, и най-малките биват чути", заяви на свой ред Нинистьо в прощалната си реч пред депутатите.

Ройтерс посочва като пример за споменатата от него дипломация факта, че той си сътрудничеше с Китай по течащото съвместно разследване с Естония на повредата през октомври миналата година на газопровода "Балтикконектор".

Разследва се и повреда на телекомуникационни кабели, минаващи по дъното на Балтийско море. Финландия и Естония посочиха регистриран в Хонконг товарен кораб като основния заподозрян за нанасянето на щетите върху подводната инфраструктура. Финландското разследване стигна до заключението, че газопроводът е бил повреден от котва, която е задрала в него.

"За всеобща изненада в разследването има напредък - не като се вдига шум, а с умели и решителни действия на всички страни", заяви Нинистьо.

Вчера, ден преди встъпването на Стуб в длъжност, руският президент Владимир Путин заяви, че страната му трябва да увеличи числеността на военните си сили, разположени по границата на запад, която е със страни от Европейския съюз, в отговор на членството на Финландия в НАТО и предстоящото официално присъединяване на Швеция към алианса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Пенка
преди 1 месец

Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност. Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват--- http://gg.gg/ketoexpo

Откажи