Нови банкноти с лика на Чарлз Трети, до кога ще важат старите

Няма да бъдат правени други промени в купюрите от 5, 10, 20 и 50 паунда

Нови банкноти с лика на Чарлз Трети, до кога ще важат старите | StandartNews.com

Банкноти с лика на крал Чарлс Трети се очаква да влязат в обращение до средата на 2024 г. За това съобщи Английската централна банка (АЦБ), цитирана от Bloomberg.

Централната банка ще представи изображението на новия монарх, което ще е се използва в полимерните банкноти, до края на тази година. Няма да бъдат правени други промени в купюрите от 5, 10, 20 и 50 паунда.

Кралица Елизабет Втора, която почина по-рано този месец след 70-годишно управление, присъства на британските пари от 1960 г. насам. Сегашните полимерни банкноти с нейния лик ще останат законно платежно средство и ще бъдат изтеглени от обращение щом станат „износени или повредени“, коментират от АЦБ.

Съобщението бе направено дни преди и последните хартиени пари да спрат да бъдат платежно средство в страната на 30 септември. През миналата седмица от АЦБ съобщиха, че има 11 млрд. паунда от тези банкноти в обращение.

Новата серия банкноти от полимерни фибри включва още портретите на Уинстън Чърчил, Джейн Остин, художника Джоузеф Търнър и пионера в компютърните науки Алън Тюринг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай