Новата война в Израел! Жертвите надхвърлиха 300

Израелски военни самолети предприеха операция срещу цели на Хамас в ивицата Газа

Новата война в Израел! Жертвите надхвърлиха 300 | StandartNews.com

Поне 100 души бяха убити, а над 700 ранени в Израел вследствие на атаката на палестинското движение Хамас. Това е най-смъртоносното нападение от години в Израел.

Рано тази сутрин въоръженото крило на палестинското движение Хамас, което контролира ивицата Газа, предприе масиран ракетен обстрел по израелската територия. Според различни източници са били изстреляни между 2500 и 5000 ракети. Паралелно с това въоръжени бойци са навлезли на израелска територия по вода и море.

Израелският премиер Бенямин Неманяху заяви, че Израел е във война и се зарече страната му да победи.

"Граждани на Израел, във война сме. Това не е операция или учение, а война. Тази сутрин Хамас започна убийствена, изненадваща атака срещу държавата Израел и гражданите й. Наредих пълна мобилизация на запасняците. Врагът ще плати безпрецедентна цена", закани се Нетаняху.

Израелски военни самолети предприеха операция срещу цели на Хамас в ивицата Газа. Поразени са били 17 военни съоръжения и 4 командни центъра. Според палестински представители са убити близо 200 души и ранени 1000.

Израелски медии съобщиха за израелски цивилни, държани за заложници в някои населени места. Видеа, разпространени от Хамас, показват и най-малко трима пленени израелци.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Израел гори, расте броят на убитите и ранените

Палестинският народ има правото да се защитава срещу терора на заселниците и окупационните войски, заяви палестинският президент Махмуд Абас.

Ливанското движение Хизбула подчерта, че атаката е послание към всички държави срещу нормализацията на отношенията с Израел.

Съветник на иранския аятолах Али Хаменей изрази подкрепа за палестинските атаки.

Пентагонът заяви, че Съединените щати ще работят, за да гарантират, че Израел има всичко необходимо, за да се защитава. НАТО решително осъди атаките на Хамас и припомни, че Израел е партньор на алианса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай