Израел гори, расте броят на убитите и ранените

Това е най-смъртоносната атака от години в Израел

Израел гори, расте броят на убитите и ранените | StandartNews.com

Поне 40 души са били убити, а стотици ранени в Израел вследствие на атаката на Хамас по еврейската държава, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, като се позоваха на последните данни от израелските здравни власти.

Това е най-смъртоносната атака от години в Израел, отбелязва АП.

Според АП ранените са най-малко 561, като агенцията се базира на броя на приетите в израелски болници. От тях най-малко 77 души са в критично състояние. Според израелската медия Ен 12 нюз ранените от израелска страна са най-малко 740, предаде Ройтерс. Според Франс прес, която се позовава на израелското министерство на здравеопазването, ранените са 779.

Рано тази сутрин въоръженото крило на палестинското движение Хамас, което контролира ивицата Газа, предприе масиран ракетен обстрел по израелската територия. Според различни източници са били изстреляни между 2500 и 5000 ракети. Паралелно с  това въоръжени бойци са навлезли на израелска територия по вода и море.

Израелският премиер Бенямин Неманяху заяви, че Израел е във война и че ще победи в тази война, а  врагът ще плати безпрецедентна цена за атаката си.

Десетки самолети на израелските сили предприеха операция срещу цели на Хамас в ивицата Газа. Поразени са били 17 военни съоръжения и 4 командни центъра. Противоречиви са данните за броя на палестинските жертви. Според АП те са най-малко 15, а според ДПА -  най-малко 22. Няма яснота и за точния брой на ранените от палестинска страна.

Няколко часа след началото на атаката на Хамас въоръжени бойци продължават стълкновения с израелските сили в няколко населени места в Израел, отбелязва Асошиейтед прес. Същевременно израелските сили казаха, че са започнали и сухопътни действия на палестинска територия, без да навлизат в подробности.

Според израелски медии израелски цивилни са държани за заложници в някои израелски населени места.

Хамас пък показа видеокадри, на които се виждат взети в плен трима израелци. Те са с цивилни дрехи, обкръжени от въоръжени мъже и Хамас ги описва като врагове.

В палестински социални медии се появиха и кадри на ликуващи палестинци около онова, което изглежда като превзета израелска техника по пътища в ивицата Газа.

Рязката ескалация на напрежението бе осъдена от редица европейски столици и лидери, а също и от САЩ и от Индия, както и от ЕС, НАТО и ООН. Русия и Саудитска Арабия призоваха за сдържаност. А приветствия към Хамас се чуха от ливанското шиитско движение Хизбула и от високо поставен ирански представител.

Атаката на Хамас беше изненадваща за Израел, отбелязват световните агенции. Тя бе извършена в последния ден от празничен период, през който учениците в Израел не бяха на училище, а в страната пристигнаха поклонници и туристи.

Израел поддържа блокада над ивицата Газа, откакто Хамас пое контрола над територията през 2007 г., припомня АП. Оттогава насам между Израел и Хамас са се водили четири войни. Също така е имало многобройни периоди на по-малки противопоставяния между Израел и Хамас и други по-малки въоръжени групи в ивицата Газа.

Израелската блокада над Газа, която ограничава движението на хора и стоки, съсипа опустоши икономиката на палестинската територия. Израел казва, че блокадата е необходима, за да се попречи на въоръжени групи в Газа да увеличат арсеналите си. Палестинците твърдят, че блокадата е равносилна на колективно наказание.

Нападението от Газа по Израел става в период на тежки боеве на Западния бряг, където близо 200 палестинци бяха убити при израелски военни операции тази година, за които Израел казва, че са били насочени срещу палестински бойци. В размирния северен Западен бряг десетки бойци и жители днес излязоха по улиците, за да празнуват при новината за атаката срещу Израел.

Атаката на Хамас срещу Израел бе извършена точно 50 години и един ден от началото на войната от Йом Кипур през 1973 г., припомня ДПА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай