Нова трагедия с удавени деца в Егейско море

Нова трагедия с удавени деца в Егейско море | StandartNews.com

Почти не минава ден без трагедии с удавени мигранти, сред които и деца, в Егейско море. А през последното денонощие даже бяха и две, след като лодки с мигранти се обърнаха и загинаха над 20 души. Според АП жертвите са 22, 13 от които деца. Дървена лодка се е преобърнала през нощта срещу петък край остров Калимнос. Загинали са 19 души, включително шест жени, осем деца и две бебета, а 138 мигранти са се спасили.

Този инцидент е един от най-сериозните в гръцки води, откакто тръгна вълната мигранти към Европа, посочва Би Би Си. Вторият инцидент е станал в петък сутринта близо до остров Родос. По предварителна информация са загинали трима души – жена, дете и бебе, а шестима са били спасени. Други трима се водят за изчезнали.

Тези нови драми се добавят към серия корабокрушения в сряда край бреговете на островите Лесбос и Самос, при които по последни данни са загинали 17 души, включително 11 деца. Броят на жертвите от подобни инциденти с лодки с бежанци в Егейско море, отплавали от турския бряг, през октомври достигна 68 души, сред които основно деца. Това сочи статистика на АФП въз основа на данни на гръцката пристанищна полиция. Увеличават се критиките в социалните мрежи от страна на хуманитарни работници, намиращи се на гръцките острови, които обвиняват патрулите на Фронтекс в липса на бързи действия за спасяване на бежанците.

Междувременно Международната организация по миграцията актуализира цифрите на пристигналите в Европа мигранти от началото на годината. Те достигнаха над 724 000, като повече от 579 000 души, са пристигнали в Гърция. На второ място е Италия с над 140 000. Близо 20 000 мигранти са дошли в Европа само от 27 октомври. 3329 души са загинали при опит да достигнат континента по море от началото на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай