Нова агенция бори корупцията във Франция

Нова агенция бори корупцията във Франция | StandartNews.com

Франция затяга антикорупционното законодателство, след като няколко компании платиха сериозни глоби в чужбина, предаде агенция Ройтерс. Реформите предвиждат по-сериозна защита за информаторите, както и създаването на нова антикорупционна агенция.

Преди две години най-голямата банка на Франция - BNP Paribas, бе глобена с 9 млрд. долара от американските власти заради нарушения на санкциите срещу Судан, Куба и Иран. Инженерната компания Alstom, както и петролните Total и Technip, пък отнесоха от Вашингтон глоби за милиони долари по обвинения в корупция.

"Това е шокиращо и почти обидно за нашата съдебна система", заяви френският финансов министър Мишел Сапен. Париж се надява, че реформата ще предпази фирмите от задължението да позволяват чужди правителства да наблюдават дейността им. Това задължение понякога бива налагано от чужди съдилища, например в случая с BNP Paribas. "Изглеждаме подозрителни на международния фон", добави Сапен пред радио France Inter. "За да се отървем от това подозрение, са ни нужни строги мерки".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай