Сряда,

Нова надежда? Израел с лек срещу К-19 от стволови клетки

От: Агенция Стандарт -
459
Нова надежда? Израел с лек срещу К-19 от стволови клетки
A
A
A

Първият етап от тестовете за ново лекарство за COVID-19, базирано на използването на стволови клетки, е успешно завършен в клиниката "Рамбам" в Хайфа, Израел, съобщиха разработчиците на новото лекарство пред РИА Новости.

Според тях са били необходими само три инжекции за ден, за да се нормализира нивото на насищане с кислород и значително да се подобри състоянието на пациентите.

Главният изследовател Томер Бронщайн и компанията „Бонус БиоГруп“ от много години изследват стволови клетки за отглеждане на костна тъкан за използване в пластичната хирургия и ортопедията.

Изследванията показват, че лекарството на основата на стволови клетки може да бъде изключително ефективно при лечението на COVID-19.

"Стволовите клетки имат свойството да нормализират имунната система. Можем да кажем, че те работят като спешна помощ в тялото. Например, ако има увредена тъкан, тези клетки могат да я възстановят, като нормализират имунната система. Именно това свойство използваме, когато се опитваме да излекуваме цитокиновата буря в тялото по време на коронавирус. Ние не използваме тези клетки в първоначалния им вид, правим някои промени в тях - малки, но те помагат да се засили ефекта срещу възпалителни процеси в тялото на пациента“, казва Бронщайн.

Клетките се вземат от здрави хора и обработват се в биореактор по специална технология, като целият процес на подготовка отнема около 10 дни. Лекарството се прави под формата на инжекция, която се поставя подкожно.

На първия етап от изследването лекарството е тествано върху няколко пациенти с коронавирус в тежко състояние, които са били със сериозни хронични заболявания. Според експертите състоянието на всички се е подобрило в рамките на 24 часа и след третата поставена доза то се е нормализирало.

Данните от компютърна томография на пациентите, участващи в експеримента, извършени преди, непосредствено след първата употреба и един месец след въвеждането на новото лекарство, показват, че то ефективно лекува пневмония.

В момента изследователите преминават към втората фаза на изпитванията, която ще се проведе в Израел с участието на 60 тежко болни от коронавирус, а в третата ще участват около 300 пациенти от различни страни по света.

Планира се цената на медикамента да бъде относително ниска, уверяват разработчиците.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com