Понеделник,

Нова ера в партията на Меркел. Кой ще я наследи?

От: СТАНДАРТ -
172
Нова ера в партията на Меркел. Кой ще я наследи?
A
A
A

Исторически конгрес на партията на Меркел. След месеци отлагане членовете на десноцентристкия Християндемократическия съюз (ХДС), който влиза в управляващата коалиция Германия, решават кой да ги поведе в ерата след управлението на канцлера Ангела Меркел, коментира най-тиражираният вестник в страната, баварския Die Sueddeutsche Zeitung.

Анегрет Крамп-Каренбауер

За пръв път в историята на Германия политическо събитие от такъв мащаб ще се проведе онлайн. Конгресът започва днес, а кулминацията му се очаква утре, когато ще се състои изборът на нов председател, който най-вероятно ще е начело на консервативния блок ХДС/Християнсоциален съюз на парламентарните избори тази есен. Изборите за Бундестаг, насрочени за 26 септември, ще се произведат без участието на федералния канцлер Ангела Меркел. В края на 2018 г. Меркел напусна поста председател на ХДС, но остана канцлер.

Конгресът ще избере наследник на Анегрет Крамп-Каренбауер. Кандидатите за лидерския пост са Фридрих Мерц, Армин Лашет и Норберт Рьотген като прогнозите за са изключително трудни, коментират световните агенции.

Фридрих Мерц

Никой не знае как ще се отрази новият дигитален формат на партийния конгрес. Вместо в зала пред 1001 делегати, Лаше, Мерц и Рьотген ще трябва да изнесат своите речи в берлинско студио пред камера.

На място, в помещенията на изложбен център в Берлин, ще са само сегашният председател на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, генералният секретар Паул Цимиак, тримата кандидати за председателския пост и технически персонал.

Армин Лашет

Конгресът започва в 18 ч. с реч на Крамп-Каренбауер, а след това към делегатите ще се обърне и Меркел. Ще говорят също лидерът на баварските консерватори от ХСС Маркус Зьодер и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Норберт Рьотген

На последното си съвместно изявление преди изборите за председател на ХДС кандидатите Ретген, Лашет и Мерц се представиха в светлината на единството. Но в лагерите на тримата кандидати се очаква да има балотаж, тъй като никой не се надява да събере 50-те процента подкрепа при първото гласуване. Предполага се също така, че Мерц ще бъде сред двамата претенденти, стигнали до втори тур. На последната изборна партийна конференция на ХДС в края на 2018 г. Мерц загуби с минимална разлика от Крамп-Каренбауер, припомня Die Sueddeutsche Zeitung.

Гласуването ще започне в събота в 9:30 часа местно време. За днес е планиран избор на членове на ръководния орган на Европейската народна партия.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com