Нов военен съюз в Европа. Историческо решение

Новото споразумение защитава енергийната инфраструктура

Нов военен съюз в Европа. Историческо решение | StandartNews.com

Нов военен съюз се роди в Европа. Шест страни, граничещи със Северно море, подписаха споразумение във вторник за защита на критичната подводна инфраструктура от чужди саботажи и атаки.

Споразумението, подписано от Белгия, Холандия, Германия, Норвегия, Обединеното кралство и Дания, има за цел да „укрепи сътрудничеството“ за защита на енергийната инфраструктура и повишаване на сигурността в региона, предаде "Евроком".

„Северно море е електроцентралата, която движи амбициите на Европа за възобновяема енергия и нулева нетна енергия, помагайки за укрепване на енергийната сигурност на континента“, каза Андрю Боуи, член на британския парланет, за ядрената енергия и възобновяемите енергийни източници.

„Така че е изключително важно да защитим нейната критична енергийна инфраструктура сега и в бъдеще.“, допълни той.

Министерството на климата, енергетиката и комуналните услуги на Дания заяви, че Северно море се превръща в „хъб за критична инфраструктура“, свързвайки европейските страни чрез захранващи кабели, газопроводи и телекомуникационни връзки.

„Това означава, че се е появила нарастваща трансгранична взаимозависимост – и с това повишен риск от саботаж и нежелано внимание от страна на враждебни участници“, казаха от министерството.

Европейските страни стават все по-предпазливи относно уязвимостта на своята подводна инфраструктура след бомбардировката на Северен поток през 2022 г., когато два газопровода, свързващи Русия с Германия в Балтийско море, бяха повредени от няколко експлозии. Не е идентифициран виновник за атаката срещу "Северен поток".

След това през октомври 2023 г. газопровод, свързващ Финландия и Естония в Балтийско море, беше повреден при друг инцидент, който повдигна допълнителна тревога за подводни саботажи и хибридни атаки.

Като част от новото споразумение за сигурност в Северно море, страните от Северна Европа ще преразгледат настоящите мерки за защита и сигурност, ще споделят информация и знания и ще докладват съответната информация на оперативно ниво, според датското министерство.

Споразумението се фокусира най-вече върху „устойчивостта и превенцията“ и е „допълващо към работата на НАТО“, се казва в изявление на Норвегия.

„Тази съвместна декларация е важна основа за гарантиране на сигурността и е ясен пример за нашите общи цели. Заедно сме по-силни“, каза министърът на енергетиката на Норвегия Терие Асланд в изявление.

Белгийският министър на правосъдието Пол Ван Тигхелт каза, че новото споразумение ще гарантира, че „офшорната и подводната инфраструктура е осигурена на същото ниво на сигурност през границите, вместо да варира „от страна на държава“.

„Ангажирани сме с единен подход, по-добър обмен на информация и докладване на инциденти чрез защитена платформа“, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай