Нов световен ред! Ключова държава влиза в БРИКС

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва поиска нещо голямо

Нов световен ред! Ключова държава влиза в БРИКС | StandartNews.com

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва заяви днес, че иска Аржентина да се присъедини към групата БРИКС, предава Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това става в момент, когато съседната на Бразилия страна се опитва да се пребори с липса на чуждестранни резерви.

"За Аржентина е много важно да бъде в БРИКС", каза Лула в пост на живо в социалните мрежи, докато присъства на срещата на върха на групата в Южна Африка.

БРИКС се фокусира върху засилване на икономическото и търговското сътрудничество между страните членки Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Аржентина се бори с исторически висока инфлация, липса на чуждестранни резерви и изплащане на дългове, които са част от споразумението ѝ на стойност от 44 милиарда долара с Международния валутен фонд (МВФ).

Лула разкритикува заемите на МВФ като "задушаващи" и намекна за възможността банката на страните от БРИКС да увеличи заемите за други държави с "различни критерии", за да стимулира техните икономики.

Аржентина, чийто най-голям търговски партньор е Бразилия, вече заяви, че възнамерява да се присъедини към групата БРИКС.

В южноамериканската страна обаче ще има президентски избори следващия месец и победителят на първичните избори, крайно десният ултралиберален кандидат Хавиер Милей отправи критики към Китай и Бразилия.

Лула също така каза, че подкрепя присъединяването и на други страни, споменавайки Индонезия като потенциален нов член. По-късно той добави в реч пред бизнес форум, че новите партньори ще помогнат на БРИКС да увеличи връзките си в международен аспект.

Припомняме, че от 22 до 24 август 2023 г. в Йоханесбург се провежда 15-ата среща на върха на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка). С вече потвърденото виртуално участие на руския президент Путин може да се избегнат дипломатически затруднения поради издадената срещу него от Международния наказателен съд заповед за арест.

Сега вниманието отново е насочено към по-нататъшното развитие на организацията. При евентуално разширяване на членския състав с важни суровинни сили БРИКС би могла да се утвърди като глас на Глобалния Юг и същевременно да разшири глобалната си политическа роля. Превъзходството на Китай в рамките на БРИКС обаче се разглежда критично от останалите членове - те не искат да се подчиняват на стремежа на Пекин към глобално политическо надмощие. Независимо от това Западът ще трябва да се справи активно със засиленото самочувствие на страните от БРИКС и техните идеи за международен ред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай