Нов летателен апарат кацна на Луната. Ето от коя държава е

Апаратът SLIM

Нов летателен апарат кацна на Луната. Ето от коя държава е | StandartNews.com

Япония даде зелена светлина на своя космически апарат да извърши "прецизно" кацане на Луната в опит да се превърне петата страна в света, достигнала до eстествения спътник на Земята, и да активизира космическата си програма, която пострада от няколко неуспеха, съобщи Ройтерс.

Японската агенция за аерокосмически изследвания (ДЖАКСА) обяви, че апаратът SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) се насочва на височина от 15 километра над лунната повърхност, откъдето ще започне автономно двадесетминутно спускане в 15:00 часа по Гринуич (17:00 часа българско време).

Апаратът SLIM, наричан още "лунен снайперист", ще се опита да кацне в рамките на сто метра от целта си, като обичайната точност при подобни мисии е от няколко километра от предварителната цел, предаде БТА. 

От ДЖАКСА казаха, че технологията за кацане ще се превърне в мощен инструмент за бъдещо изследване на хълмистите лунни полюси, за които се смята, че са потенциален източник на кислород, гориво и вода - факторите, нужни за поддържане на живота. ДЖАКСА ще излъчва кацането в канала си в ЮТюб, но отбеляза, че ще отнеме около месец, за да се определи дали SLIM е постигнал високопрецизните си цели.

Япония все повече се стреми да играе по-голяма роля в космоса, партнирайки си със САЩ в противовес на Китай. В страната има няколко частни космически стартъпа и плановете на ДЖАКСА са да изпрати астронавт на Луната като част от мисията "Артемис" на НАСА в следващите години.

Японската космическа агенция претърпя напоследък поредица от неуспехи с разработването на ракети, сред които бе и неуспешното изстрелване през март на новата ракета H3. То доведе до забавяне на много японски космически мисии, сред които и SLIM и съвместното изследване с Индия на Луната, която през август м.г. осъществи историческо кацане на южния лунен полюс.

Апарати на ДЖАСА са кацали два пъти на малки астероиди, но кацането на Луната е много по-трудно заради гравитацията. Три лунни мисии на японския стартъп ispace, на руската космическа агенция и на американската компания "Астроботик" (Astrobotic) се провалиха миналата година.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
NebosY
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи