Понеделник,

Норвегия пипа здраво. Арести за вечерен час

От: СТАНДАРТ -
285
Норвегия пипа здраво. Арести за вечерен час
A
A
A

Норвегия пипа здраво. Арести и жестоки глоби ден ден, след като страната въведе вечерен час като мярка срещу разпространението на коронавируса.

Органите на реда в Нидерландия задържаха 25 души и глобиха над 3600 за нарушения на вечерния час, обявен в страната от събота с цел борба срещу разпространението на коронавируса, съобщи днес Нидерландската телевизионна и радиокорпорация (НТК), предадоха ТАСС и БТА.

"Хората бяха задържани за насилие срещу полицейски служители или отказ да си отидат вкъщи", посочи телевизията.

Вечерният час е от 21.00 до 04.30 ч. местно време. Тогава хората могат да се движат из улиците само в извънредни случаи. Тези, които отиват на работа или се връщат, трябва да носят специално разрешение, подписано от работодателя.

 

Продължават работа обаче спешните служби и службите за доставка на храна по домовете. Разрешено е също да се разхождат кучета, но само от един член на семейството. Вечерният час е въведен в страната за пръв път от Втората световна война насам. Нарушителите се глобяват 95 евро.

Близо 80 процента от хората, спрени за проверка, са показали всички необходими документи, удостоверяващи, че имат право да се намират навън, съобщи полицията.

Телевизията съобщи за проблеми само в някои селища. В град Урк например стотина младежи обикаляли с коли пристанището по време на вечерния час, а по-късно бил подпален местен център за тестване за коронавируса. Полицията задържала двама заподозрени и наложила десетки глоби.

В град Стейн стотина младежи излезли навън късно вечерта, за да протестират срещу вечерния час, пуснали силна музика, пиели алкохол и скандирали из улиците лозунги, обвинявайки властите в диктатура. Задържани били 14 души.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com