Нидерландия дава луди пари за картина на Рембранд. Защо

Иска на всяка цена да си върне негов автопортрет

Нидерландия дава луди пари за картина на Рембранд. Защо | StandartNews.com

Нидерландското правителство задели 150 милиона евро, за да закупи творба на Рембранд от 1636 г. Правителството възнамерява да закупи прочутия автопортрет на холандския художник от 17-ти век Рембранд ван Рейн "Знаменосецът", съобщава BBC News.

Според него властите на страната търсят одобрение от парламента за закупуването на картината, която се смята за изключително важна за холандската култура и история.

На него Рембранд се изобразява като знаменосец, водещ на Осемдесетгодишната война, която кулминира с независимостта на Холандия през 1648 г.

За придобиването на платното правителството на страната отпусна 150 милиона евро, докато музейният фонд ще добави още 10 милиона евро, а сдружението Рембранд - 15 милиона.

Този шедьовър, датиран от 1636 г., е бил в ръцете на частни колекционери от векове. Картината най-накрая е купена от семейство Ротшилд.След покупката се планира да бъде изложена в различни страни, преди да бъде поставена в Rijksmuseum в Амстердам

.„Знаменосецът се завръща у дома след пътуване от няколко века“, каза нидерландският министър на културата Ингрид ван Енгелсховен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай