Немско издание: Халифатът е проникнал на Западните Балкани

Немско издание: Халифатът е проникнал на Западните Балкани | StandartNews.com

Халифатът е проникнал на Западните Балкани. Това съобщава немският вестник „Велт ем зонтаг", позовавайки се на данни от германското разузнаване. В статията се уточнява, че Балканите вече са вход за джихадистите в конфликтните региони.

Заплахата от терористите на Ислямска държава (ИД) се приближава все повече до Западна Европа. Това развитие предизвиква все по-голяма загриженост сред международната общност, посочва изданието.

Тенденцията на Западните Балкани за изграждане на увеличен брой мрежи на радикални ислямисти се наблюдава от германското разузнаване по-сериозно през последните месеци.

Салафистки имами набират бойци от Босна и Херцеговина, Албания и Македония за участите в конфликтите в Сирия и Ирак. Само от Косово за кризисните региони са заминали 250 джихадисти, което измерено спрямо населението прави тази държава рекордьор в това отношение в Европа, пише още „Велт ем зонтаг".

Джихадисти от Германия, Франция, Белгия, Австрия и Холандия минават през Западните Балкани с коли. "Предполагаме, че там се провежда и своеобразно първично обучение на джихадистите", обяснява представител на тайните служби.

Изданието посочва, че балканските държави не служат само набиране на радикални ислямисти,а и подготвят терористични атаки.

Според информации на "Велт ам зонтаг" през тази седмица немските служби ще информират на закрито заседание депутати от Бундестага за специфичната заплаха, произтичаща от Западните Балкани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай