Не е за вярване! Кой избяга при Ким

И какво обяснение даде за това

Не е за вярване! Кой избяга при Ким | StandartNews.com

Северна Корея каза днес, че американският войник, който влезе миналия месец на нейна територия през строго охраняваната граница с Южна Корея, го е направил, след като се е почувствал разочарован от неравенството в американското общество, предаде Асошиейтед прес, предаде БТА.

Редник Травис Кинг влезе в Северна Корея по време на туристическа обиколка в корейско гранично село. Той е първият американец, задържан в Севера за последните почти пет години.

По информация на Корейската централна телеграфна агенция (КЦТА) Кинг е казал на следователите, че е решил да влезе в Северна Корея, защото "е таял ненавист към нечовешкото малтретиране и расовата дискриминация в армията на САЩ". В съобщението също така се казва, че Кинг е изразил готовност да поиска убежище в Северна Корея или в трета страна, като е казал, че е "разочарован от неравенството в американското общество".

Пентагонът каза, че не може да установи автентичността на предполагаемите коментари, направени от Травис Кинг, предаде Ройтерс.

"Оставаме фокусирани върху благополучното му завръщане. Приоритет на министерството е да върне редник Кинг у дома и именно за това работим по всички налични канали", допълни Пентагонът.

Анализатори казаха по-рано, че Пхенян може да използва Кинг, за да получи отстъпки от Вашингтон, например да обвърже освобождаването му с ограничаване на съвместните военни дейности между САЩ и Южна Корея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай