Най-богатият румънец влиза в затвора за политически връзки

Най-богатият румънец влиза в затвора за политически връзки | StandartNews.com

Най-богатият човек в Румъния Йон Никулае ще лежи в затвора 2,5 години. Окончателната присъда бе произнесена днес от Апелативния съд в Букурещ, след като бяха изчерпани всички възможности за обжалване. Той е обвинен за незаконно финансиране на президентската кампания в Румъния през 2009 г.

Апелативният съд на Букурещ осъди по този случай и бивш висш служител на управляващата Социалдемократическа партия и двама други бизнесмени, съобщава агенция Медиафакс, цитирана от АФП и БГНЕС.

Според обвинителния акт бившият лидер на партийната организация на социалдемократите в Браила Джордже Станку е "използвал влиянието си", за да осигури от Никулае незаконно финансиране с 1 милион евро на предизборната кампания на кандидата за президент Мирча Джоана. Парите трябвало да се прехвърлят косвено чрез плащания на участващи в кампанията фирми. В крайна сметка общо 150 000 евро са били платени от Никулае, чието състояние е оценено на 1 милиард евро.

Собственикът на аграрно-промишления конгломерат "Интерагро" е поискал в замяна назначаването в Министерството на икономиката на хора, които биха могли да насърчат бизнеса му, ако спечели Джоана. Тогава победи и Траян Бъсеску.

60-годишният Никулае е участник и в скандал с доставки на държавен газ за частни компании на цени, по-ниски от пазарните.

В Румъния вече бяха осъдени и няколко високопоставени политици, сред които и бивши министри. Преди дни финансовият министър Дариус Вълков подаде оставка, след като му бяха повдигнати обвинения за злоупотреба с власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай